FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Bővül a Pilisi Parkerdő aktív turisztikai kínálata

Fellegpark fogadóépület látványterve

A Pilisi Parkerdő további jelentős, az aktív kikapcsolódást segítő fejlesztéseket valósít meg a következő időszakban. Javul az erdei kerékpáros-infrastruktúra, új elemekkel bővül a Nagyvillám-sípálya és további parkolóhelyek létesülnek a népszerű kirándulóhelyek meglévő, ám jelenleg túlzsúfolt parkolóiban.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben évente több mint 30 millió látogató fordul meg. Ezért az erdészet az elmúlt időszakban számos sikeres és népszerű beruházást valósított meg a turisztikai infrastruktúra-fejlesztés terén. A folyamat keretében megújult többek között a Prédikálószéki-kilátó, a Fekete-hegyi kulcsosház, illetve a Hidegvölgyi négy évszakos pihenőhely, az Anna-laki vadászház pedig karbonsemleges szálláshellyé vált. Ezen felül az erdőgazdaság még 2018-ban kezdte meg a természetjáró civil szervezetekkel, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel egyeztetve a teljes turisztikai infrastruktúrájának megújítását.

A rekonstrukciós munkák a következő évben sem állnak meg, így az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) közreműködésének és támogatásának köszönhetően további turisztikai szolgáltatással, illetve infrastruktúra-fejlesztéssel bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata.

Az összesen 62,6 km hosszú kerékpározásra alkalmas erdei út felújítására már elkészültek az egyesített engedélyezési és kiviteli tervek, melynek része az érintett műtárgyak – például az átereszek, a támfalak, a korlátok – felújítása is. Az útcsatlakozásoknál sárrázókat alakítanak ki, és a kapcsolódó sorompókat kerékpáros-barát megoldásra cserélik. Ugyancsak a kerékpáros fejlesztés része a „Kopárok”-on (Zajnát-hegyen) megvalósuló, több mint 7 kilométeres, single trail, vagyis egynyomos mountain bike pálya is, amelynek kiviteli tervei is rendelkezésre állnak. A tervezés legfontosabb követelményei közé tartozott a természeti szempontból védett területek érdekeinek szem előtt tartása, így ennek megfelelően jelölték ki a biciklis nyomvonalat, illetve építenek meg számos rámpát és ugratót. A helyszínt és az útvonalat úgy alakították ki, hogy professzionális, a sportági követelményeknek teljes mértékben megfelelő edzési, felkészülési és versenyzési lehetőséget biztosítson a sportolóknak az erdei gyalogos, lovas, valamint hobbikerékpáros forgalomtól mentesen. A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást várhatóan még az idén kihirdetik.

Annak ellenére, hogy a kirándulásokhoz egyre többen választják a kerékpárt és a közösségi közlekedést, a népszerű kirándulóhelyeken továbbra is jelentős az autóforgalom. A meglévő 9 parkolási helyszínen olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek észszerűbb elrendezéssel, forgalomszabályozással növelik a helyek számát nem csak az autóval, hanem az autóbusszal érkezők számára is. Emellett javul a parkolók infrastruktúrája is, ugyanis a felújítás eredményeként jobb útburkolat, szükség esetén pedig megfelelő vízelvezetés és közvilágítás is kerül a helyszínekre.

Nagyvillám négyévszakos fogadóépület látványterve

A Visegrád melletti Nagyvillám-sípálya is fejlődik, ugyanis elkészültek a több mint 300 négyzetméter alapterületű, tájba illeszkedő, magas színvonalú, négyévszakos fogadóépület kiviteli tervei. Jó hír a síelőknek, hogy a pálya két új, húzókaros felvonót is kap majd, amelyek a két leghosszabb felvonót váltják majd fel. Továbbá előkészítés alatt állnak a hóellátás biztonságát növelő egyéb fejlesztések is.

A projektek tervezési és fejlesztési szakasza legkésőbb 2022. április 30-án ér véget, a kivitelezés várhatóan 2022. év végéig megvalósul, a beruházások összértéke pedig meghaladja a 3 milliárd forintot.

Felleg park fogadóépület látványterve

A sípálya, valamint az erdei infrastruktúra-fejlesztés csak az egyik eleme a Pilisi Parkerdő által tervezett, a Mogyoró-hegyen és környékén létrejövő „Felleg-Park”-nak. Ugyanis a beruházás része egy tematikus játszóteret és egy vadbemutató-kertet is tartalmazó, a Mogyoróhegyi Ökoturisztikai Központ is. Ennek a tervei szintén elkészültek már, a kivitelezés várhatóan 2022. tavaszán kezdődik meg.

Forrás: Parkerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A nagylevelű hárs az Év fája 2022-ben

Következő cikk

Karácsonyi fenyőfa-piac



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…