FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A nagylevelű hárs az Év fája 2022-ben

Fotó: Plants of the World Online – Royal Botanic Garden, Hírkép: Korda Márton/SOE EMK

Az OEE 2013. óta minden évben, így idén már kilencedik alkalommal tette lehetővé, hogy az egyesület által működtetett Év fája tematikus honlapon keresztül szavazzon a következő év fafajára az egyesület tagsága, az erdész szakemberek és mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

2021. novemberében, élénk érdeklődés mellett, három héten keresztül zajlott az on-line szavazás, amelyen idén összesen 2192 érvényes szavazatot adtak le az Év fája honlapon.

A szavazatok értékelése után, 1419 szavazattal, a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) lett 2022-re az év fafaja!

A második helyen – 402 szavazattal – a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen – 371 szavazattal – a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) hegyvidékeink üde erdeinek elegyfája, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. Matuzsálemi példányai többszáz éves életkorúak, jó mézelő, szárított virágzata ismert gyógytea. Intenzív felújulóképessége miatt a gazdasági erdőkben visszaszorították, a nagyvad is erősen károsítja.

Forrás: OEE

Kiegészítés:

A nagylevelű hárs bemutatása a Wikipédián.

A kislevelű hárs, a nagylevelű hárs és az ezüsthárs közti különbségek. (STIHL)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

JYSK: újabb rekord

Következő cikk

Bővül a Pilisi Parkerdő aktív turisztikai kínálata



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések