FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Karácsonyi fenyőfa-piac

Az előjelzések szerint 10-20 százalékkal kell idén többet fizetni a fenyőfákért, mint tavaly – mondta az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. Orlóci László beszélt arról is, hogy néhány fajta kikophat a kínálatból, amelynek egyre növekvő – de azért még kisebbségi – részét adják az import fenyők.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint újdonság idén, hogy bár korábban a méterár volt etalon a fenyőknél, mostanra egyre gyakrabban darabárat határoznak meg – írta meg az Infostart. Orlóci László úgy vélte, ezt még nem szokták meg a magyar vásárlók, ezért figyelni kell és számolni egy kicsit, a tavalyi árakra rátéve az emelkedést: és ebből lehet következtetni arra, hogy az adott darabár reális-e, vagy sem. A szakember kitért arra is, hogy több ok is meghúzódik az áremelkedés mögött, az egyik a szállítási költségek emelkedése, a másik az euróárfolyam, de drágább lett magának a növénynek az előállítása is.

Magyarországon közel 2 millió fenyőfát termelnek és szállítanak piacra. Az import aránya jelentős, 400-500 ezer fenyő is a forgalomba kerülhet külföldről. Általában a nordmann jegenyefenyőket hozzák be – és szinte csak ezt –, ugyanis ilyet nem lehet Magyarországon kellő minőségben megtermelni. A korábbi kedvenc lucfenyőből viszont van hazai termés, de a divat változik, ezért most a legnagyobb kereslet az import nordmann fenyőre van. A korábban népszerű ezüstfenyő mára szinte eltűnt a kínálatból – mutatott rá a szakember.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet kiválasztani a jó fenyőfát, Orlóci László elmondta, hogy ha megtetszett valamelyik növény, meg kell vizsgálni azt a részét, ahol a tövet levágták. “Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni” – magyarázta a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke.


Megváltozott a kereslet is

“…
A legtöbben a sztenderd, 1,5 méteres fákat keresik, amit ha feltesznek egy asztalra, felér a plafonig. Népszerűek még a 2,5 méter magasak is, 3-4 métereseket viszont csak kevesen visznek, ahhoz ugyanis nagy belmagasság és hatalmas nappali kell – tette hozzá Gyökös Szabolcs, józsai fenyőfa-termesztő.

Egy időben például a lucfenyő alig kellett valakinek. Sokáig semmibe sem nézték, hiába sokkal drágább, mindenki Nordmannt akart venni, aminek viszont nincs illata. Pár éve megint nagyon népszerű a luc, mert a gyerekkori fenyőillatot mégiscsak érezni akarják az emberek a lakásban. Most az a legújabb trend, hogy a vásárlók kijönnek hozzám a józsai kertbe, kiválasztják a nekik tetsző fát, egy szalagra ráírjuk a nevüket, és december 23-án érte jönnek, addig ki se vágjuk. Az biztos, hogy ezek a lucok jó darabig nem fogják hullajtani a levelüket. Ez viszont nem biztos, hogy elmondható a külföldről, nagy mennyiségben érkező fákról. Gyökös Szabolcstól megtudtuk, a Dániából szállított Nordmann fenyőket már szeptemberben kivágják, hűtőházakban tárolják, mielőtt kamionokkal Magyarországra szállítják – emelte ki a termelő.”

forrás: AgrárSzektor, HellóVidék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bővül a Pilisi Parkerdő aktív turisztikai kínálata

Következő cikk

ADA bútor hazánkban erősít



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések