FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fuss az erdész szemével!

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” címmel programsorozatot indított abból a célból, hogy a természetben sportolók olyan összefüggéseket és érdekességeket is megfigyeljenek, amelyekkel mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését. A téli kihívás a Pilisi Parkerdő kedvelt kirándulóhelyeit és nemrég átadott turisztikai fejlesztéseit is érinti.

Az elmúlt időszakban a kirándulók, túrázók mellett egyre többen sportolnak – futnak, kerékpároznak – az erdőben. Ez a tény ösztönözte az Országos Erdészeti Egyesületet az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló, Sportolj tudatosan az erdőben – Fuss az erdész szemével című programsorozat elindítására. Azok, akik részt vesznek az egyes évszakok kihívásaiban, az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, mélyebben, alaposabban megismerhetik életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

Bölcső hegyi kilátó

Az első és a második kihívás 2021. őszén és telén volt, 2021. 12. 16. 08:00 – 2022. 02. 28. 24:00 között a harmadik kihívás van soron.

A 2022. február végéig teljesíthető a harmadik, a téli kihívás a Pilisbe várja az erdőjárókat. A Pomázt és Pilisszentkeresztet is összekötő, 1111. számú úton lévő Kiskovácsi buszmegállóból induló – és ide visszaérkező –, 10,5 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 400 méter. Az első szakasz a megkapó szépségű Holdvilág-árkot is érinti, ahol a Remete-barlang feletti, közel 10 méter magasból alázúduló vízesésben gyönyörködhetünk, s ha erősebben harap a tél, akkor a megfagyva is láthatjuk.

Holdvilág árok

Az útvonal az idén tavasszal megújult, Szentendre határában fakadó, bővízű Lajos-forrás felé vezet tovább, ahol még egy rövid pihenőt is érdemes tartani, mert a következő nevezetes – és egyben a legmagasabb – pont a tengerszint feletti 587 méteren lévő, szintén idén átadott Bölcső-hegyi kilátó.  A Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, borovifenyő-gerendákból készült, áttört hasáb formájú kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk és tiszta időben – a környező hegycsúcsokon túl – még a Mátra vonulatait is láthatjuk. Innen már lefelé visz az út, amelyen mindenképpen érdemes megemlíteni a nemrég felújított Salabasina-forrást is.

Lajos forrás

Az útvonal leírásán túl a téli erdőről is találunk érdekes információkat a kihívás weboldalán: egy erdésszel készített interjúból megtudhatjuk, milyen a téli erdő, hogyan vészelik át a telet a fák és az erdei állatok.

Forrás: Parkerdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az EU WTO konzultációt kezdeményezett az orosz faexportról

Következő cikk

Kedvező volt az európai parkettapiac 2021-benStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések