FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Különleges faszobrok az Arborétumban

Különleges faszobrok készültek a Kecskeméti Arborétumban, így menekültek meg az enyészettől. Állatokat és különböző járműveket ábrázoló alkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók december 26-tól, amint kinyit a Kecskeméti Arborétum.

Fotók: Puskás Barbara

Fából készült vaddisznók, süni, nyuszik és rókák várják többek között az Arborétumba érkezőket. A különleges állatszobrok mellett járművek is megtalálhatóak az Arborétum területén. Faanyagot szerettek volna megmenteni az enyészettől. Mivel az Arborétum fenntartója, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja évek óta a kecskeméti Jazzfőváros koncertjei számára a rusztikus rönk ülőkét, ezeket a rönköket a koncertek után az Arborétumba hozták. Nem keltek el tűzifaként, de sajnálták volna aprítógéppel leaprítani.

Így más funkcióban akarták hasznosítani.

– A nyárfa igazából nem alkalmas szobrok készítésére, de arra gondoltunk, hogy így egy kicsit még tovább élhetnek, valami hasznot nyújthatnak itt a területünkön belül. Amikor ez az ötlet megfogalmazódott, pont akkor készültünk az Erdők Hetére, aminek hagyományosan van egy gyerekrendezvény része és a szobrok elkészítését, illetve a kihelyezését erre az időszakra időzítettük – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője. 

Nem az volt a céljuk, hogy művészi alkotásokat hozzanak létre, hanem hogy egy kis játékossággal bővítsék az Arborétumot, kicsalogatva a családokat, gyerekeket a zöld területre.

A készítésében motorfűrészes vállalkozók is részt vettek, de a finomabb munkákat Varga Árpád területőr végezte, aki nagyon ügyes és kreatív asztalos is. Úgyhogy először még ilyen minták alapján kezdtünk el dolgozni, de aztán jöttek az egyéni ötletek is és ő ezeket kitalálta és megvalósította – mondta az arborétum vezetője.

A szobrok különlegessége, hogy a rókák vöröses kérgű mamutfenyőből készültek, ezeket mindenképpen ki kellett volna vágni. Játékra az eszközök nem alkalmasak, azonban fotózkodni lehet velük. Vörösváczki Mónika, a Kecskeméti Arborétum vezetője elmondta azt is, hogy remélik, egyúttal megcsodálják majd az odaérkezők a közel 900 féle fás szárú növényt is, ami megtalálható a területen.

Továbbá a kilátó mellett egy állati távolugró pálya található, ahol a látogatók kipróbálhatják, tudnak-e akkorát ugrani, mint egy erdei béka, vagy éppen egy mókus ezzel is színesítve az Arborétumban fellelhető játékok, érdekességek számát. A játékok és a szobrok december 26-tól az Arborétum nyitási napjától tekinthetőek meg reggel 8 és 16 óra között.

forrás: KecskemétiLapok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fajátékok

Következő cikk

Meseösvényt adtak át Törökbálinton



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések