FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A kanadai faanyagra kivetett vámok ártanak az USA lakásépítésnek

Photo: stock.adobe.com

A NAHB (National Association of Home Builders = Házépítők Szövetsége) a Biden-kormányzattal együttműködve tárgyalásokat folytat a kanadai kereskedelmi tisztviselőkkel.

A COVID-19 világjárvány idején a fűrészáru árának ingadozása volt a lakásépítő ipar legnagyobb akadálya. Ezért volt a Lakásépítők Országos Szövetsége (NAHB) olyan csalódott, amikor a Kereskedelmi Minisztérium november végén továbblépett a következő adminisztratív felülvizsgálata során, hogy megduplázza a kanadai fűrészáru importjára kivetett vámokat 8,99%-ról 17,9%-ra.

A vámok emelése hatalmas adóemelésként hat az amerikai lakásvásárlókra és bérlőkre, akiknek magasabbak a lakhatási költségeik, mivel a vámok felhajtják a fűrészáru árát. Mindez akkor következik be, amikor amerikai háztartások milliói már így is túl sokat fizetnek jövedelmükből a lakhatásért.

A Kereskedelmi Minisztérium számára nem titok, hogy az ország lakásépítői az ellátási láncban bekövetkezett zavarokkal küzdenek, amelyek felhajtották a fűrészáru, az acél, a réz és más kulcsfontosságú építőanyagok költségeit. A Random Lengths faipari ár- és hírszolgálat szerint 2021-ben egy ponton a fűrészáru ezer deszkalábra (board foot) vetített ára elérte a valaha volt legmagasabb, 1.495 dolláros szintet, és közel 36.000 dollárral nyomta fel egy átlagos új, egylakásos családi ház költségét. [Egy deszkaláb = 1 láb x 1 láb x 1 hüvelyk = 0,002359737 köbméter.]

Az őszi rekordmagas árszintekről való visszaesés után – bár még mindig a járvány előtti rekordok felett – a faanyagárak ismét emelkedni kezdtek. A fűrészáru összetett ára december elején 10%-kal ugrott meg, a fűrészáru határidős jegyzése pedig közel 20%-kal emelkedett, és december 3-án 900 dollár fölé emelkedett ezer deszkalábanként.

A NAHB együttműködik a Biden-kormányzattal annak érdekében, hogy kevésbé megterhelő vámokat érjenek el, és sürgeti a kormányt, hogy a kanadai kereskedelmi tisztviselőkkel tárgyalásokat folytasson a kereskedelmi vita hosszú távú megoldása érdekében.

Forrás: probuilder.com

Kiegészítés: A hivatkozott (forrás) cikkben még arról is írnak, hogy a vállalkozók által egylakásos, bérbeadási céllal épített házak építéséhez 2021 harmadik negyedévében rekord magas számban láttak hozzá. Ugyanakkor az össze új építéseken belül ezek részaránya 4,11%. (MM)

Észrevétel: Ha jól tudom, az USA kormánya a kanadai fűrészárura kivetett vámmal a saját fűrésziparát akarja védeni, mert a hazai üzemeik valamiért drágábban termelnek, mint a kanadaiak. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ahol a fák születnek - kiállítás

Következő cikk

FATÁJ Naptár



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések