FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Újabb mélyponton a faárak

A faanyag árak december végén új mélypontra estek a világpiacon (kamatsokk, építőipari válság, recesszió). A 2023-ra vonatkozó előrejelzések sem túl optimisták. Elemzők szerint a globális építőipari faanyagpiac 2024-ig nem fog helyreállni.

A fontos építőipari nyersanyag csak decemberben 15%-kal esett, és időnként 365 USD/1000 deszkaláb (board feet) mélypontra esett, messze a 400 USD alatti szintre. Ezt számos elemző és kereskedő fontos gazdasági és pszichológiai ellenállási vonalnak tekinti. [A deszkaláb sajátos amerikai köbtartalom mértékegység: 1 láb x 1 láb x 1 hüvelyk = 0,002359737 köbméter.]

A chicagói határidős piacon a 400 dolláros (/1000 köbláb => kb. 2,36 köbméter, tehát 169 $/m3) árfolyamot messze lefelé törték át. A márciusi 1450 dolláros csúcs óta ez a fűrészáru árának több mint 70%-os mérséklődését jelenti.

A kulcsfontosságú építőipari nyersanyag csak decemberben 15%-kal esett, és időnként 365 USD/1000 köblábra esett, jóval a 400 USD alatti szintre. Ezt számos elemző és kereskedő fontos gazdasági és pszichológiai ellenállási vonalnak tekinti.

A legtöbb elemző szerint az emelkedő kamatlábak és a recessziótól való félelem a fő oka a fapiaci árak folyamatos zuhanásának. Az Egyesült Államokban a Federal Reserve kamatemelései 20 éve nem látott szintre emelték a 30 éves futamidejű jelzáloghitelek kamatát. Európában is meredeken emelkedtek az építési kamatok, és 11 éve a legmagasabb szintre emelkedtek.

Ez jelentős negatív hatással volt az építőipar növekedési kilátásaira. Még a készletek közelmúltbeli jelentős csökkenése és a csökkentett fatermelés sem tudta eddig megállítani az árcsökkenést.

Az ukrajnai háború, valamint az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók szigorítása – amelyek együttesen a világ faexportjának több mint 10%-át adják – tovább csökkentette a globális kínálatot. Ez azonban még nem volt hatással a faárakra.

Ugyanakkor a nagy amerikai és kanadai fűrészüzemek jelenleg csökkentik a termelést, hogy stabilizálják a piacot és a faárakat.

A fűrészáru ára 2023-ban tovább fog csökkenni – állítják az elemzők

Az Egyesült Államokban az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak a lakáseladások és az építkezések jelentős lassulásához vezettek. Ugyanakkor az építtetők bizalma novemberben már a 11. egymást követő hónapban az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére csökkent.

Az átlagos 30 éves jelzáloghitel-kamatláb az Egyesült Államokban 6,5% volt, ami a közelmúltban elért 7,03%-os csúcshoz képest csökkent, de még mindig kétszerese az év eleji kamatlábnak.

A jelzálogkamatok meredek emelkedése csökkentette a házak és lakások megfizethetőségét Észak-Amerikában és Európában, ami az eladások jelentős visszaeséséhez vezetett. Ez a fejlemény megviselte a fa világpiaci árát, amely 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre esett.

A kulcsfontosságú építőipari nyersanyag csak decemberben 15%-kal esett, és időnként 365 USD/1000 köbláb mélypontra, jóval a 400 USD alatti szintre esett. Ezt számos elemző és kereskedő fontos gazdasági és pszichológiai ellenállási vonalnak tekinti.

Jelenleg a fa ára 380 USD körül mozog. Számos elemző kilátásai azonban továbbra is meredeken lefelé mutatnak. A Trading Economics piaci megfigyelői például arra számítanak, hogy a fa ára 12 hónapon belül alig 315 USD alatt lesz.

A faipar visszafogja a kínálatot – fellendülés 2024 előtt nem várható

A fa világszerte fontos ipari nyersanyag. Ezenfelül a fa nélkülözhetetlen építőanyag, ezért erősen függ az építőipartól. Bár a fa határidős piaca messze nem olyan likvid, mint sok más ipari nyersanyag piaca, az elemzők mégis fontos mutatónak tekintik a fa árát, amikor a világgazdaság általános fejlődésének értékeléséről van szó.

Az Egyesült Államokban a fűrészáru ára a lakáspiac és az építőipar alakulását is tükrözi (még inkább, mint Európában). Mivel a jelzálogkamatok szintje befolyásolja az új lakások iránti keresletet, a faanyagszükséglet szempontjából kritikus tényezőt jelentenek.

A kanadai Canfor Corporation (a világ egyik legnagyobb fűrészárugyártója) decemberben bejelentette, hogy a nagyon gyenge piaci feltételek miatt jelentősen csökkenti a kanadai termelést. A csökkentéseket 2022. december 19-től hajtották végre.

Az amerikai lakásépítők országos szövetsége (NAHB) arra számít, hogy az amerikai lakáspiac gyengesége 2023-ban is folytatódik, és 2024-ig nem számít fellendülésre – közölte Robert Dietz, a NAHB vezető közgazdásza.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AgrarHeute

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nagy-Britannia faimportja

Következő cikk

Fűrészáru-piaci előrejelzés 2023-ra



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések