FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ahol a fák születnek – kiállítás

A fák fejlődésének és növekedésének első állomását, a csemetekerteket mutatja be az „Ahol a fák születnek” című fotókiállítás a Hevesi-iskolában. Az összeállítás célja, hogy a gyerekek közelebbről megismerkedjenek az erdészek munkájával és megszeressék az erdő életközösségét.

Január 6-án délután nyitották meg a kiállítást az intézmény galériájában. Ahhoz, hogy ez a nap létrejöhessen, hosszú évek tudatos munkájára volt szükség – említette Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-előadója. A szervezők óriási képmennyiségből választották ki az iskolába hozott darabokat, elsősorban a jó minőségre és a változatosságra törekedtek.

Amikor ezek a képek készültek mi egyáltalán nem gondolkoztunk kiállításban, viszont a csemetekertet megfotóztuk évente legalább kétszer most már hosszú évek óta. Ebben részt vettek a kollégáink is, jómagam is, illetve volt, hogy profi fotóst kértünk fel arra, hogy egy-egy folyamatot, évszakot, a működésének egyes momentumait lefotózza. Tulajdonképpen úgy jött össze ez az egész, hogy Pista bácsi kérdezte, hogy mi a helyzet azzal a fotópályázattal, amit a Zalaerdő szokott meghirdetni – mondta el Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR-előadója.

fotók: KanizsaTV

Fontos tudniuk a gyerekeknek, hogy az erdészek nem csak kivágják a fákat, de a helyükre újakat is ültetnek, ez a folyamat pedig a csemetekertben veszi kezdetét – fogalmazott Csányi Anita, a Zalaerdő erdőművelési előadója. A gépesített ültetőeljárást követően gyomlálással, gondozással segítik a fák növekedését, amihez elengedhetetlen a jó levegő, a víz, valamint a megfelelő tápanyag-utánpótlás.

A Zalaerdő Zrt.-nek egy kiemelt feladata, kiemelt területe a csemeteültetés. A Zalaerdő Zrt.-nek van az ország legnagyobb állami csemetekertje, itt nem messze Nagykanizsától, Bajcsán. Hatvanegy hektáros területen évente 10-12 millió csemetét nevelünk. A csemetetermelés legelső része a maggyűjtés. Tulajdonképpen, leegyszerűsítve a magot elvetjük a csemetekertbe, ott neveljük 1-3 évig, és amikor ezt a megfelelő méretet eléri, akkor ültetjük ki oda, ahonnét előtte kivágtuk a fát – nyilatkozta Csányi Anita, a Zalaerdő erdőművelési előadója.

A tárlat iskolanapokon nyolctól 16 óráig, január 28-ig tekinthető meg.

forrás: KanizsaÚjság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Együttműködés a természet védelmében

Következő cikk

A kanadai faanyagra kivetett vámok ártanak az USA lakásépítésnek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések