FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

USA: Fűrészáru árak 30%-ot estek a jelzálog kamat-emelkedésére

bitterfly / Getty Images/iStockphoto

A magasabb jelzáloghitel-kamatlábak és az ellátási lánc folyamatos problémái miatt lehűlő ingatlanpiac kilátása a fűrészáru árát a múlt hónapban elért magasról lefelé taszította.

A fűrészáru ára az elmúlt két hétben 30%-ot esett – számolt be a Business Insider -, és kedden elérte a legalacsonyabb szintet, 934 dollárt ezer köblábanként. Ez az ár a január 14-i 1.338 dollárhoz képest csökkent. A Bloomberg jelentése szerint a fűrészáruiparban július óta ez a leghosszabb visszaesés.

A csökkenés egy részét az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábaknak tulajdonítják, ami egyes iparági szakértők szerint a lakáseladások lassulásához vezet. Az átlagos 30 éves fix jelzáloghitel-kamatláb 50 bázisponttal 3,55%-ra emelkedett 2021 december vége és 2022 január vége között a Freddie Mac szerint. És ahogy a GOBankingRates nemrég beszámolt róla, a Mortgage Bankers Association előrejelzése szerint a kamatláb 2022 végére 4%-ra emelkedik.

A hatások máris érezhetőek a lakáseladásokon. Az amerikai függőben lévő lakáseladások decemberben 3,8%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest, és 6,9%-kal az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a múlt héten az Ingatlanügynökök Országos Szövetsége.

“A piac valószínűleg elviseli az eladások kisebb mértékű csökkenését, mivel a jelzáloghitelek kamatlábai továbbra is emelkednek” – mondta Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza egy sajtóközleményben.

Ez a lassulás azonban nem biztos, hogy túl sokáig tart. Az Egyesült Államokban továbbra is nagy a kereslet a lakások iránt, a rendelkezésre álló lakások kínálata pedig továbbra is alacsony. A Freddie Mac becslése szerint a piac még mindig 3,8 millió otthonnal kevesebb, mint amennyi a jelenlegi vásárlói keresletet kielégítené.

Eközben a fűrészáru árának csökkenése folytatja a COVID-19 járvány kezdeti időszakában kezdődött ingadozást. A Bloomberg jelentése szerint az árak a világjárvány építkezési boomja idején minden idők legmagasabbra emelkedtek, de aztán keményen zuhantak, amikor a fűrészüzemek felgyorsították a termelést, és a magas árak az értékesítés visszaeséséhez vezettek.

A faipar helyzetét bonyolítják az ellátási lánc problémái, amelyek egyre súlyosbodnak. A fűrészáru egyik fő termelőjének számító Brit Kolumbiában 2021 végén árvíz okozott fennakadást a szállításokban és az ellátásban – jegyezte meg a Bloomberg.

A szállítmányokat a COVID-19 vakcinára vonatkozó előírások is befolyásolták, amelyek a Kanada és az Egyesült Államok határán áthaladó kamionosokra vonatkoznak, valamint a faanyag Kanadából az Egyesült Államok piacaira történő szállításához szükséges kamionsofőrök hiánya.

Forrás: 2022-02-03 gobankingrates.com

Észrevétel:

E cikk azt már nem említi, hogy mindez az USA egészére igaz-e, vagy esetleg inkább a Kanadához közelebbi térségekre, minden esetre érdekes, hogy milyen hirtelen és jelentős az ármozgás arrafelé. Az meg más kérdés, hogy ennek lesz-e hatása az európai, azon belül közvetve a hazai fenyő fűrészáru árakra. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdészeti szakszemélyzet továbbképzése – március 8.

Következő cikk

Vonzóak a VándorTáborok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések