FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A török bútoripar 2022-re 6 milliárd dolláros exportra törekszik

Ezen a dátum nélküli képen kanapék láthatók egy török bútorboltban. (AA Photo)

A török bútoripar célja, hogy 2022-re 6 milliárd dollárra (81,39 milliárd TL) növelje exportját – mondta Nuri Gürcan, a bútoripari üzletemberek szövetségének (MOBSAD) vezetője, rámutatva, hogy az ágazat a tavalyi évet 4,3 milliárd dollár értékű exporttal zárta.

Az ágazati export 2021-ben 26,4%-kal ugrott meg 2020-hoz képest, könnyedén megdöntve a 2019-es, 3,5 milliárd dolláros, járvány előtti szintet – mondta Gürcan az Anadolu Ügynökségnek (AA). Az ágazati export kilogrammonkénti ára 3 dollár körül mozog, és akár 10 dollárra is emelkedhet az ágazati csoport tagjai számára – mondta, hozzátéve: “A hozzáadott értékű exporthoz a nyersanyagokat export helyett a hazai piacon kellene felkínálni a bútoriparnak”. Ennek elősegítése érdekében az országnak idén, az “export évének” kikiáltott évben nyersanyag-kiviteli korlátokat kellene bevezetnie – mondta Gürcan.

A COVID-19 korlátozások a bútoriparnak is kedveztek, mivel az ágazat olyan piacokra lépett be, amelyeket Kína a világjárvány miatt elvesztett – mondta. Gürcan szerint a török bútorok iránti kereslet erőteljesen megnőtt, különösen az európai országok és az Egyesült Államok részéről. “Az európai és az amerikai piacok azért értékesek, mert kilogrammonként jelentős exportnövekedést kínálnak nekünk”. Az ezekre a piacokra irányuló export ára elérheti a 6 dollárt kilogrammonként. “Az amerikai piacra irányuló exportunkat idén 1 milliárd dollárra szeretnénk növelni” – mondta. Gürcan azt javasolta, hogy több szervezett ipari övezetet kellene létrehozni, és több közvetítő személyzetet kellene képezni az ágazat céljainak elérése érdekében. Míg 2015-ben 400 olyan cég volt, amely 1 millió dollárnál nagyobb értékben exportált, addig 2021-re ez a szám több mint kétszeresére, 1000-re emelkedett – mondta.

A török bútorágazat 172 országba és 202 vámpontra exportál, ezzel a világ hatodik legnagyobb bútoripari exportőrének számít – mondta Gürcan.

Istanbul Furniture Fair (Isztambuli Bútorvásár)

Törökország kereskedelmi és üzleti központja január 25-30. között rendezi meg az Isztambuli Bútorvásárt. Gürcan elmondta, hogy az ágazat célja, hogy a rendezvény során 2 milliárd dollár bútoripari exportot érjen el. A vásár, Európa legnagyobb bútoripari rendezvénye 2021-ben a világjárvány miatt kimaradt. Idén a vásáron 50 országból több mint 3000 hazai és külföldi márka, valamint az Egyesült Államokból és Kanadából érkező nagy vásárlók vesznek részt – mondta. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan a MOBSAD idén is bemutatja drága bútorait a vásáron.

Forrás: dailysabah.com

Megjegyzés:

A bútornak a vámtarifában nincs természetes mértékegysége, mint pl. a fűrészárunak a m3. Ugyanakkor a vámtarifa szerinti külkereskedelmi nyilvántartásokban minden áru esetén rögzítik a nettó súly adatot is. Így ha egység értéket (ha nem is árat) szeretne valaki számolni és ennek változására kíváncsi, akkor egyetlen lehetősége van, az érték/kg fajlagost lehet kiszámolni a külker adatokból. Ezért szerepel a fentiekben a dollár/kg, mint a fajlagos érték változásának megfigyelésére alkalmas adat. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szóvetés podcast - Kiss László

Következő cikk

40. AGROmashEXPO - január 26-29.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések