FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Török bútorklaszter Marokkót célozza

A Bursai Kereskedelmi és Iparkamara vezetésével és a Kereskedelmi Minisztérium támogatásával továbbra is működő Bursa Bútoripari Klaszter (UR-GE Projekt) tagjai a marokkói exportpiacra fókuszálnak.

A BTSO, a bursai üzleti világ ernyőszervezete projektjeivel továbbra is hozzájárul Törökország exportorientált növekedéséhez. A BTSO által vezetett Furniture UR-GE Projektben részt vevő cégek exportútjukat Marokkó felé fordították. Az UR-GE projekt tagjai, akik korábban az amerikai piacot vizsgálták, első B2B szervezetüknek a marokkói piacot részesítették előnyben. A 4 ezer 500 kilométerre lévő Casablanca városába új üzleti kapcsolatok kialakítása céljából érkező ágazati képviselők sikeresen befejezték a B2B szervezetet. A programban több mint 70 marokkói cég vett részt, és több mint 400 állásinterjút tartottak. Az eseménynek köszönhetően az iparág képviselői fontos lépést tettek az új üzleti kapcsolatok felé Marokkóban, amelyet Afrika kapujaként mutatnak be.

A történelmi Selyemúton fekvő Bursa kereskedelmi dinamizmusával és a nyersanyagokhoz való közelségével jól működő termelési központ, Törökország vezető városai közé tartozik, a városban több mint 1500 bútoripari vállalat működik.

A Bursa Bútoripari ágazat versenyképességének javítása – UR-GE projekt, amelyet a Bursai Kereskedelmi és Iparkamara a Kereskedelmi Minisztérium támogatásával valósít meg, lehetővé teszi az ágazati vállalatok számára, hogy termékeikkel és szolgáltatásaikkal kitűnjenek, és hatékony és erős pozíciót érjenek el a nemzetközi színtéren.

A “Bursa Furniture Cluster” tagjai képesek nagyszabású projektek, például szálláshelyek, bevásárlóközpontok, kormányzati épületek, tömeges lakóövezetek belsőépítészeti és bútorozási munkáinak kulcsrakész kivitelezésére, valamint kisebb léptékű egyedi projektek befejezésére. A tagok között vannak háztartási bútorgyártók, fürdőszobabútor-gyártók, konyhabútorgyártók, kárpitozott bútorgyártók, fémbútorgyártók, bútor kiegészítők, alkatrészek és dísztárgyak gyártói.

„170 török ​​cég van Marokkóban”

A programban, amely iránt a marokkói szektor képviselői nagy érdeklődést mutattak, Burcu Özergül Çolak casablancai kereskedelmi tanácsos is találkozott bursai cégekkel. A programon Çolak¸ elmondta, hogy 170 török ​​cég működik Marokkóban. Kifejezve, hogy Törökország kereskedelme Marokkóval nőtt az elmúlt években, Çolak elmondta: „A két ország közötti kereskedelem volumene megközelítőleg 4 milliárd dollár. Kereskedelmi Tanácsadóként a minisztérium által cégeinknek nyújtott támogatásról számolunk be. Örömmel látjuk bútoripari képviselőinket a marokkói Bursából. Remélem, ezek a tárgyalások a jövőben kereskedelmi együttműködésekké válnak.” mondott.

“Nagyon pozitív visszajelzést kaptunk”

A BTSO 12. Szakmai Bizottságának elnöke, Mustafa Keleş kijelentette, hogy a Furniture UR-GE keretein belül Casablancában, Marokkó egyik legfontosabb kereskedelmi központjában tartottak kétoldalú üzleti találkozókat, és azt mondta: „Az esemény felülmúlta várakozásainkat. Örömteli, hogy marokkói cégek nagy érdeklődést mutattak a program iránt. Nagyon jól ismerjük az export, a foglalkoztatás és a termelés fontosságát Törökország számára. Célunk, hogy a világ minden földrajzi területére exportáljunk.” ő mondta.

„Komoly sikert ért el az első esemény”

A BUTTİM elnöke és az UR-GE projekt tagja, Sadık Şengül kijelentette, hogy a programban részt vevő összes vállalat nagyon elégedett volt, és azt mondta: „15 céggel volt közvetlen és egyértelmű találkozóm. Hamarosan visszatérést várnak tőlem. Tényleg pontlövész társaságokat hoztak. Ez a szervezet az első a számunkra. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett.”

„Nem versenytársak vagyunk, hanem társak”

Az UR-GE projekt tagja, Hasan Tolga Aksoy kijelentette, hogy az otthoni bútorok szegmensében gyártanak, és 30 különböző országgal folytatják kereskedelmet, majd elmondta: „Az UR-GE tagvállalatai társnak tekintik egymást, nem versenytársnak. Mindenki igyekszik utánajárni, hogy melyik cégnél tudjuk még bemutatni az őt érdeklő vásárlókat. Nagyon barátságos környezetünk van. Vállalatként korábban is volt exportunk Marokkóba, de ez nem volt olyan mértékű, ahogy szerettük volna. Számunkra előnyt jelentett, hogy láttuk a piacot, és hallhattuk az ügyfelek igényeit.” ő mondta.

“Marokkó nagyon vonzó piac”

Az UR-GE projekt tagja, Mustafa Güzelyazıcı kijelentette, hogy az UR-GE tagjai az „együtt az erő” elve szerint tevékenykednek, és vállalatként továbbra is az export növelésén dolgoznak.
Durmuş Kumru, az UR-GE projekt tagja kijelentette, hogy hisz abban, hogy a BTSO vezetésével megszervezett első B2B szervezet hozzájárul az exporthoz, és azt mondta: „A marokkói vállalatok minősége nagyon boldoggá tett minket. Bízom benne, hogy cégeink itt új üzleti kapcsolatokat építenek majd ki.”
Ümit Çelek, az UR-GE projekt tagja viszont úgy nyilatkozott, hogy az USA után másodszor van külföldi tapasztalata az UR-GE-vel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy Marokkó vonzó piac a bútoripar számára.

„A cégek termékeinek minősége nagyon jó”

İbrahim El Abdouni, a Marokkóban működő KİTEA cégtől kijelentette, hogy hosszú évek óta kereskedik török ​​cégekkel, és azt mondta: „Örülünk, hogy Törökországgal dolgozhatunk. Idén például elkezdtünk lakás- és irodabútorokat vásárolni Törökországból. Ezzel a rendezvénnyel bursai cégekkel találkoztunk bútorok területén. A cégek minősége meglehetősen jó. A jövőben 3-4 céggel szeretnénk együtt dolgozni.” mondott. A Milim cég vezérigazgatója, Moncef Mandri kijelentette, hogy irodabútorokkal foglalkoznak, és azt mondta: „Nagyon jó, hogy meghívtak erre az eseményre. A program nagyon jól előkészített. Minden résztvevő erős produkciós képességgel rendelkezik. Nincs ok arra, hogy ne legyen új együttműködés.” használta a kifejezéseket.

Szudánból jött egy állásinterjúra

Ahmet Ateş, aki 10 éve gyárt bútordíszeket Marokkóban, elmondta: „Termékeink 100 százalékát Törökországból szállítjuk. Különösen a Bursa cégekkel dolgozunk. Örömmel láttuk a marokkói bursai cégeket.”
Mehmet Ökmen, aki állásinterjúra érkezett Casablancába Szudánból, azt mondta: „Hét éve élek Szudánban. Szudánból jöttem, hogy Bursa társaságait hallgassam. Szeretnék beruházni egy bemutatóterembe Marokkóban. Ezen a ponton az elkövetkező időszakban bursai cégekkel dolgozhatok együtt.”

forrás: RayHaber 11-16

Előző cikk

Biomassza alapú gazdaság

Következő cikk

MES best practice a bútorgyártásbanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések