FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pozitív az osztrák bútoripar mérlege

A globális Corona-válság elmúlt két évében az osztrák bútoripar nagyon jól teljesített és megmutatta erősségeit.

Nagyfokú, figyelemre méltó rugalmassággal és intelligens kreativitással a vállalatok számos kihívással megbirkóztak, és innovatív megoldásokat találtak. Így az iparág nagyobb késedelmek nélkül tudott teljesíteni, és megbízható partnernek bizonyult. A nyersanyag- és beszerzési piacokon tapasztalt számos nehézség ellenére a hazai bútorgyártók képesek voltak fenntartani, sőt növelni az üzleti tevékenységüket. Így az osztrák bútoripar 2021 első három negyedévét 16 százalékos növekedéssel zárta, és 1.847,3 millió euró termelési értéket termelt.

Termelés – megbízható partnerek a világjárványban

Így az első félév lendülete tovább folytatódott, és a pozitív fejlődés folytatódott. “Csak a harmadik negyedévben a termelés további tizenegy százalékkal nőtt” – hangsúlyozza Dr. Georg Emprechtinger, az osztrák bútoripar elnöke. 2021 első három negyedévének fő nyertesei a konyhabútorok (+21,9%) és az egyéb bútorok (+20%). Ide tartoznak a hálószoba-, étkező- és nappali bútorok (+12%), a fürdőszobabútorok (+12,4%) és a kerti bútorok (-3,1%). Az irodabútorok (+14,6%), az ülőbútorok és azok alkatrészei (+12,8%), valamint a bolti bútorok (+4,4%) is növekedést generáltak. “A hazai gyártók jelenleg jó kapacitáskihasználtságot regisztrálnak. Ez azt bizonyítja, hogy az ágazat képes volt kihasználni az erősségeit a világjárványban. A vállalatok magas fokú szállítási megbízhatósággal rendelkeznek nemzetközi szinten is.” Az osztrák bútoripar nagyfokú stabilitását a jól működő termelési és ellátási láncok, valamint a bevált kapcsolatok alapozták meg. Ezek a fejlett struktúrák biztonságot teremtenek az ellátásban, valamint bizalmat az üzleti partnerek között.

Export – növekvő népszerűség a nemzetközi piacokon

Az osztrák bútoripar 2021 első kilenc hónapjában külföldön is örömteli eredményeket mutatott. Szeptember végéig a vállalatok 835,2 millió euró értékű exportról számoltak be. Az előző év azonos időszakához képest ez 6,4 százalékos növekedésnek felel meg. “Minden szegmensben jó növekedést tudtunk elérni” – magyarázza dr. Georg Emprechtinger. 2021 első három negyedévében a konyhabútorok 22,3 százalékos növekedéssel az exportlista élén álltak, ezeket követte a “bútoralkatrészek” 9,9 százalékos növekedéssel, majd az ülőbútorok 8,4 százalékkal. A matracok (+7,9%) és az irodabútorok (+6,7%) is egyre keresettebbek a nemzetközi piacokon. Németország továbbra is az exportranglista élén áll. A szomszédos ország 375,6 millió euróval vezeti az exportmérleget. A második helyen Svájc áll 102,8 millió euróval (+6,2%). Ezt követi Lengyelország (44,4 millió euró) és Olaszország (34,6 millió euró).

Import – a behozatal növekedett

Ezzel egyidejűleg azonban a bútorimport is növekedett. A harmadik negyedév végén 1,77 milliárd eurót tettek ki, ami 17,9%-os növekedést jelent. A szegmensek szerinti bontásban elsősorban ülőbútorokat (35%) és lakberendezési bútorokat (30%) importálnak Ausztriába. Németország az importban is messze vezet (+13,8%) 746,5 millió euróval. A második helyen Lengyelország következik (+25,2%) közel 209,3 millió euróval. A kelet-európai országok beszállítói Szlovéniával, Csehországgal és Szlovákiával együtt mintegy 355,7 millió euró értékben szállítottak bútorokat 2021 első kilenc hónapjában. Az Olaszországból származó bútorok 128,2 millió euró értékben (+14,4%) szintén jelentősek. Kína továbbra is másik meghatározó importország: a harmadik helyet foglalja el 26,6 százalékos plusszal és 177,2 millió euróval.

Rugalmas és fenntartható – az osztrák minőség fellendülőben van

“Növekvő exportértékek és a termelés jelentős növekedése – 2021 jó bútorév volt” – összegezte dr. Georg Emprechtinger. Az otthon nagy felértékelődést tapasztalt az elmúlt hónapokban. Mindenekelőtt egyre nagyobb kereslet mutatkozik az olyan regionális termékek iránt, amelyek minőségükkel, kézművességükkel, szolgáltatásukkal és fenntartható érveikkel meggyőznek. Az eredet kérdése is egyre inkább döntő a vásárláskor. Ezért fontos, hogy Ausztria mint gazdasági helyszín érzékenyítse a fogyasztókat a hazai bútorokra és azok belső értékére. Az “Ausztria Minőségi Bútor” például az átlagon felüli minőségű termékeket jelöli. “A pecsét garantálja, hogy a bútorokat a jogszabályi követelményeket meghaladó színvonalon gyártják, és hogy az adott gyártó cégek a hozzáadott érték több mint 50 százalékát Ausztriában állítják elő” – mondta az osztrák bútoripar elnöke. Emellett a termékek és a gyártók ökológiai lábnyoma is egyre fontosabbá válik. “Az éghajlatvédelem központi szerepet játszik a gazdasági sikerben – ezen a téren Ausztriában nagy előnnyel indulunk” – dr. Georg Emprechtinger meggyőződése szerint. “A vállalatok fenntarthatósági és ökológiai szempontú értékelése folyamatosan növekvő versenytényező, amely a mi javunkra előnyös.” Mert az Ausztriában készült bútorok egyedülállóan ötvözik a regionalitást és a hagyományos kézművességet az exkluzív dizájnnal és a hitelességgel.

Az “osztrák bútoripar gazdasági fejlődése” című bemutató irat PDF formátumban letölthető. (38 oldal németül. Könnyen értkető, rövid szövegek, grafikonokkal és sok fotóval.)

Forrás: wohninsider.at, melynek forrása a www.moebel.at

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Klímaváltozás hatása erdeinkre

Következő cikk

Európai Bútorszövetség ülésezett



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Mesterember leszek – kárpitos

Felvételről megtekinthető Mesterember leszek 2024.04.20-i adása! A kollégáink és tanulónk bemutatja a kárpitos szakmai szépségét, hasznosságát, szerteágazó jelenlétét…