FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szóvetés podcast – Kiss László

Az erdészekre sokan az erdők ellenségeként tekintenek, pedig munkájuk nélkülözhetetlen erdeink fennmaradásához, bővüléséhez. Szakértelem, erkölcs, összetartozás – a Szóvetés podcast legújabb epizódjában Kiss Lászlóval, az Országos Erdészeti Egyesület elnökével beszélgettünk a szakma múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Az eddigihez hasonló ütemben kell folytatni az erdőtelepítést Magyarországon, az erdők gyarapítása ugyanis elengedhetetlen a klímaváltozás korában – mondta Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) elnöke a Szóvetés című podcastben.

Kiss László az adásban kifejtette: napjainkban Magyarországon 21-22 százalékos az erdősültség – ez nagyjából megegyezik a beépített területek arányával. Az elmúlt években viszonylag gyors ütemben bővült az erdők kiterjedése, ráadásul eközben az állapotuk is javult. A szakember hozzátette: úgy véli, nem kérdés, hogy az élelmiszerellátás a jövőben veszélybe kerülhet, így a mezőgazdasági területek ugyanolyan fontosak, mint az erdők.

Az OEE elnöke kiemelte: az országban közel 70 ezer hektárnyi erdőterületen már nem a régi módszerekkel dolgoznak az erdészek, hanem új, természetközeli megoldásokat alkalmaznak.

Ezekben az erdőkben úgynevezett szálalásos erdőgazdálkodást folytatnak, melynek lényege, hogy a vágásérett fák egy részét szálanként vagy kisebb csoportokban vágják ki. Kiss László hangsúlyozta továbbá, hogy hazánkban elengedhetetlen az erdők kezelése, ehhez pedig megfelelő tudással rendelkezik az erdész szakma.

A szakember a klímaváltozással kapcsolatban elmondta: a hegyvidéki, dombvidéki területeken várhatóan a természetes felújulás révén alkalmazkodnak majd az állományok új körülményekhez. A legnagyobb veszélyben az alföldi területek lesznek, így lehetséges, hogy ezeken a helyeken már nem mindenhol lehet majd zárt erdőket látni – tette hozzá Kiss László.

forrás: 3100.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az IKEA árat emel hazánkban is

Következő cikk

A török bútoripar 2022-re 6 milliárd dolláros exportra törekszik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések