FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ausztria: a faárak egyelőre fennakadtak a felső ágakon

Az előző évben a Szövetségi Erdőkben (államerdő) mintegy 220.000 köbméternyi károsodott faanyag volt a hótörés következménye. Fotó: Imago/Ferreira

A Szövetségi Erdők (osztrák állami erdőgazdaság) érzik az éghajlatváltozás hatásait, és panaszkodnak a károsodott faanyag miatti magas költségekre. 2021-ben elsősorban a fűrészipar profitált a fával mint nyersanyaggal kapcsolatos felhajtásból.

Más nyersanyagokhoz hasonlóan a fűrészáru ára is soha nem látott magasságokba szökött az előző évben. Nemcsak a feldolgozott értékes faanyagot érintette ez az árrobbanás, hanem az építési faanyag is jelentősen megdrágult, és minőségtől függően néha csak hosszabb várakozási idővel volt elérhető.

Az Osztrák Szövetségi Erdők (államerdő), amelyek a hazai erdők mintegy 15 százalékát kezelik, szintén magasabb értékesítési árakat értek el, de nem tekintik magukat az árrobbanás nyerteseinek. A tavalyi hype (felhajtás) haszonélvezői elsősorban a fűrész- és a faipar voltak, mondta Rudolf Freidhager az erdészeti stratégia bemutatásakor.

Az árgörbe Európán kívül is felfelé mutat

Freidhager, aki a Szövetségi Erdők igazgatótanácsában az erdészetért és a természetvédelemért felelős, elmondta, hogy a Szövetségi Erdők tavaly az erdei út menti tömör köbméterenkénti 67 Euróval tíz euróval többet keresett, mint 2010-ben. “Az eddigi legjobb évünk azonban 2014 volt, amikor erdei út menti 79 euró tömör köbméterenkénti átlagos faanyagárat realizáltunk” – pontosított a szövetségi erdők igazgatótanácsának tagja.

És 2022? A fűrészáru ára Európában, Japánban és az Egyesült Államokban egyaránt felfelé mutat. Freidhager: “Úgy gondoljuk, hogy idén a faanyag árát is néhány euróval feljebb fogjuk vinni.”

Erre azért is szükség van, hogy az erdőgazdálkodók, például a Szövetségi Erdők számára az éghajlatváltozás miatt növekvő költségekkel lehessen megbirkózni. Csak az előző évben az állami vállalatnak 31,5 millió euró többletköltsége keletkezett, kétszer annyi, mint 2017-ben (15,7 millió) – olyan többletköltségek, amelyek közvetlenül vagy közvetve a megnövekedett átlaghőmérsékletnek tudhatók be. A szú fertőzés éppúgy része ennek, mint az időjárási szélsőségek miatt károsodott fa felhalmozódása.

A fák pusztulása folytatódik és magas költségeket okoz. Különösen kellemetlen: a szú. Fotó: imago

A 31,5 millió euró kevesebb volt, mint a rekordösszegű 48 millió euró, amelyet a Szövetségi Erdőknek 2020-ban az éghajlatváltozás okozta károk helyreállítására kellett költeniük, de ez idén vagy a következő évek valamelyikében ismét másképp alakulhat. A költségeket tekintve az éghajlatváltozás mindig is az első három helyen szerepelt.

Az előző évben 550.000 köbméter volt a szú káros faanyag, 270 000 köbméter szél által kidöntött, 220.000 köbméter a hótörés és 25.000 köbméter az egyéb kár. A szú járvány különösen súlyos volt Alsó-Ausztriában és Stájerország egyes részein. A fertőzött fákat nehezen megközelíthető területeken is felfedezték, ami megnehezítette a feldolgozást és növelte a költségeket.

Az uniós kezdeményezéssel kapcsolatos aggályok

A Szövetségi Erdőknek komoly aggályai vannak az Európai Bizottság által követett erdészeti stratégiával kapcsolatban. E stratégia szerint az európai erdőterületek tíz százalékát hosszú távon CO2-nyelőként kell megőrizni, vagy legalábbis gazdaságilag nem hasznosítani. Különösen az olyan erdőkben gazdag országokban, mint Németország, Finnország és Ausztria, ez a törekvés a környezetvédők és néhány nem kormányzati szervezet kivételével kevés szimpátiát vált ki. Ez a helyzet a Szövetségi Erdők esetében is.

Bár a hatáskörébe tartozó erdőterületek mintegy kilenc százaléka már most is használaton kívül van, például a nemzeti parkokban, félő, hogy ha a kvótát országonként lebontják, akkor a Szövetségi Erdőknek aránytalanul nagy mennyiséget kellene átvállalnia, különösen mivel a magánerdő-tulajdonosok foggal-körömmel küzdenek ez ellen, és ezt kisajátításnak tekintik. “A fa egyike azon kevés nyersanyagoknak, amelyekkel Ausztriában rendelkezünk” – mondta Georg Schöppl, a Bundesforste igazgatósági tagja. “Nem adhatjuk ki a kezünkből.”

Írta: Günther Strobl, Forrás: derstandard.at

Kapcsolódó:

Az Osztrák Államerdészet 2022-01-20-i sajtóanyaga: Bundesforste: A 2021. évet (mérleget) az időjárási szélsőségek és a szú jellemzik. Ebben – kicsit részletesebben és több képpel – nagyjából ugyanaz van, mint a fenti cikkben. Ugyanakkor figyelemre érdemes az ÖBf sajtóanyagának utolsó bekezdése:

Az erdők hasznosítása és védelme az erdők bezárása helyett
“Stratégiánk gazdasági és ökológiai célokon alapul, és társadalmi szempontokat is magában foglal. Szeretnénk továbbra is fenntarthatóan hasznosítani az erdőket, ugyanakkor a biológiai sokféleséget is védeni és előmozdítani ugyanazon az erdőterületeken” – magyarázza Freidhager. A Szövetségi Erdők 850.000 hektár természeti területet kezelnek Ausztriában, amelynek mintegy kilenc százaléka már szigorú természetvédelmi előírások hatálya alá tartozik (pl. nemzeti parkok és vadon élő területek), és az ÖBf területeinek további 40 százaléka szintén természetvédelmi előírások hatálya alá tartozik. “Bizonyos területeken fontos a szigorú természetvédelem, de nem tartjuk észszerű megközelítésnek a további, egész területre kiterjedő használaton kívüliséget. Ehelyett a természetvédelemnek az erdőgazdálkodásba való integrálása mellett érvelünk. Az erdők fontos szövetségesek az éghajlati válság elleni küzdelemben – CO2-t tárolnak, megújuló nyersanyagot biztosítanak számunkra, amelyet a biogazdaságban intelligensen használnak fel. Az erdők megvédenek bennünket a természeti veszélyektől, élőhelyként szolgálnak, ugyanakkor szabadidős és rekreációs területet is jelentenek. Mindezeket a szolgáltatásokat csak akkor tudják biztosítani számunkra, emberek számára, ha fenntarthatóan és természetközelien gazdálkodunk velük, a jövő nemzedékekre tekintettel. Teljes erőnkkel elköteleztük magunkat e mellett. Fontos azonban, hogy mindannyian együtt segítsünk és jelentősen csökkentsük a CO2-kibocsátásunkat – különben még az erdő sem tud megmenteni minket” – hangsúlyozza Freidhager végezetül.

Akit pedig ennél is részletesebben érdekelne Ausztria Erdőstratégiája 2020+ , kattintson e kapcsolóra, ahonnét a minisztériumi anyagot (pdf 29,4 MB, 116 oldal, németül) le lehet tölteni. Ez az irat 2018-ban készült. Ugyaninnét elérhető a végrehajtási munkaprogram honlapja is.

Erdőstratégia 2100: mármint Ausztria 2100-ig szóló erdőstratégiája témájáról is olvashatunk más helyen. Ennek is a kulcsmondata: Wälder nützen und schützen statt stilllegen, tehát az erdőkkel gazdálkodni, azokat védeni a bezárásuk, felhagyásuk, gazdálkodás kívül helyezésük helyett. Sajnos a részletes Erdőstratégia 2100 című anyagot még nem találtam meg.

Szerkesztette: MM

Előző cikk

Erdészeti szakszemélyzet jogosulti alapképzése és vizsgáztatása

Következő cikk

Holz-Handwerk március vége helyett júliusra csúsztatva



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések