FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fakereskedelem is szenved a magas energiaköltségektől

Augusztusban a Német Fakereskedelmi Szövetség (GD Holz) felmérést végzett a fakereskedelem megnövekedett energiaköltségeiről. A megkérdezett 33 vállalat többsége (45 százalék) főként fát használ hőtermelésre. Ezt követi a gáz 38 százalékkal és az olaj tíz százalékkal. A felmérésben résztvevők 55 százaléka mondta, hogy saját maga termeli az áramot. Ezek a vállalatok átlagosan saját termelésből fedezik villamosenergia-szükségletük 50 százalékát.

A fakereskedők 2023-ra jelentős költségnövekedéssel számolnak az energiaágazatban; a vállalatok szerint a költségek már 2022-ben jelentősen emelkedtek. A megkérdezett vállalatok átlagosan 14 százalékkal kívánják csökkenteni energiafogyasztásukat.

Az energiamegtakarítási lehetőségekről kérdezve a résztvevők 69 százaléka közepes vagy magas lehetőséget lát a “megújuló energiákba való beruházás” témakörében. 42 százalékuk közepes vagy nagy lehetőséget lát az energiafogyasztás általános csökkentésében. A “más energiaforrásokra való átállás” és az “energiatakarékossági intézkedésekbe való beruházás” témakörökben a résztvevők egyharmada lát közepes vagy nagy potenciált. A legrosszabbul a raktárakban és kiállításokon alkalmazott energiatakarékossági intézkedések teljesítettek, 82 százalékuk nem, illetve 85 százalékuk nem vagy csak kis mértékben látott benne érdemi lehetőséget.

Energiatakarékossági intézkedésekre igényelt támogatások

Egy másik fontos téma, hogy a megnövekedett energiaköltségek átháríthatók-e a fogyasztókra. A felmérésben résztvevők szerint átlagosan a költségnövekedés 21 százalékát tudják majd áthárítani ügyfeleikre. A kormányzattól a megkérdezett vállalatok 67 százaléka a megújuló energiák nagyobb mértékű támogatását várja.

Az “energiatakarékossági intézkedések nagyobb mértékű támogatását” a válaszadók 45 százaléka tartja fontosnak, ezt követi 42 százalékkal a “kockázat minél több energiaforrásra való elosztása”, 30 százalékkal pedig az adókulcsok csökkentése.

Végezetül a válaszadókat arról kérdezték, hogy milyen következményekkel járna a fakereskedelemre nézve, ha az energiaellátás télen nem lenne stabil. 27 százalékuk jelentős forgalomcsökkenésre számít, majd 55 százalékuk kisebb vagy közepes mértékű következményekre.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum 09-06

Előző cikk

Németország: ökoszisztéma-szolgáltatások díjazása

Következő cikk

A fából előállított energia klímasemleges



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések