FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fakereskedelem 2022/1.né

Fából épülő híd | Fotó: S. Loboda

A német fakereskedelem forgalma 2022 első negyedévében továbbra is nagyon jól alakult a GD Holz havi vállalati összehasonlításának eredményei szerint. A részt vevő vállalatok túlnyomó többsége azonban azt állítja, hogy ezek a magas emelések nagyrészt árvezéreltek. Így a mennyiségi forgalom valószínűleg az előző évi szinten vagy kissé felette van.

A forgalom egyértelmű növekedése az összes fő termékcsoportra kiterjedt, az első negyedévben 32%-os növekedéssel a falemez-féleségek vezettek, őket követte a fűrészáru termékcsoport 23%-os növekedéssel, de a padlóburkolatok is nagyon erőteljesen emelkedtek, 21%-os növekedéssel. Az értékesítési csatornák összehasonlítása során a nagykereskedelemben az értékesítés jobban alakult, mint a faanyag-kiskereskedelemben.

A vállalati összehasonlításban a résztvevők várakozásai növekvő képet mutatnak a következő három hónapra vonatkozóan, a nagykereskedelemben mintegy 80 % növekvő vagy állandó eladásokat vár, a kiskereskedelemben ez csak 50 %. Itt a résztvevők fele csökkenő forgalomra számít. Összességében a kereslet továbbra is stabilnak és jónak mondható, de vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a piac egyre visszafogottabb. A piaci szereplők szerint ez elsősorban az előző évhez képest nagyon erős áremelkedésnek köszönhető. Másrészt elegendő a kínálat, még akkor is, ha egyes területeken hosszabb-rövidebb várakozási idővel kell számolni.

A fűrészáru iránt jelenleg jó a kereslet, Fotó: S. Loboda

A GD Holz arra számít, hogy a faalapú-építőipar az év folyamán stabil marad, és a fakereskedelem számára jó értékesítési és üzleti lehetőségeket biztosít. Természetesen csak akkor, ha a németországi és európai nemzetgazdaság gazdasági keretfeltételei stabil szinten maradnak.

szerk: Tóth János, forrás: GDHolz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

47. Fakereskedelmi Nap, München

Következő cikk

FN Neuhofer - Ausztria vezető cége díjat kapott



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések