FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tuskógomba kutatás eredményei

A Soproni Egyetemen sikerrel zárult a „Az erdészeti kártevő Armillaria (tuskógomba) nemzetség patológiájának és a biológiai védekezés lehetőségeinek vizsgálata” című projekt. A tevékenységek megvalósítására irányuló projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, 675,83 millió Ft értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, valamint a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciális együttműködésével valósult meg.

A projekt eredményei megteremtették a lehetőséget az erdészeti metagenomika és metatranszkriptomika módszertanának fejlesztésére és egy erdészeti mikrobiális bioinformatikai kiválósági központ létrehozására. A projektjavaslat megvalósítóinak a szakterületükön elért sokéves gyakorlati tapasztalatai tovább bővültek a modern molekuláris biológiai módszerek innovatív alkalmazása terén.

A 2017. január 1-én indított projekt a genomika, transzkriptomika és a biológiai védekezés tudományterületein rendelkezésre álló jelenlegi tudásszinthez képest hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt kiemelkedő jelentőségű, új tudásanyaggal tudta bővíteni a súlyos erdészeti kártevő Armillaria gombanemzetséggel kapcsolatos ismereteinket. A projekt megvalósítása során a legkorszerűbb molekuláris biológiai és bioinformatikai módszerek alkalmazásával a vizsgált szakmai terület a nemzetközi élvonalbeli kutatások szintjére emelkedett. A konzorciumi partnerek által a projekt során kialakított Stratégiai K+F műhely biztosítani tudja a tudás-infrastruktúra további magasszintű működtetését, a növény-gomba kölcsönhatások vizsgálata területén a legkorszerűbb nemzetközi kutatás-módszertani tapasztalatok hazai adaptációját, valamint a létrehozott genomikai adatbázisok integrálásának lehetőségét, mely megteremti a nemzetközi kiválósági együttműködésekhez, összehasonlító genomikai projektekhez (pl. 1000 Fungal Genomes Project) történő csatlakozás feltételeit. A Dr. Nagy László projektrésztvevő által kidolgozott komparatív genomikai módszer (COMPARE pipeline) az első olyan metodika, amely lehetőve tette egy tetszőleges fenotipikus jelleg hátterében álló gének és géncsaládok teljes genomszekvenciák alapján történő szisztematikus azonosítását. A projekt keretein belül így a meglévő nemzetközi tudományos együttműködések célzott továbbfejlesztésére és új együttműködések kialakítására egyaránt hosszútávú lehetőségek nyíltak.

A projekt feladatainak megvalósítása során a biológiatudomány részterületein elfogadott protokollokhoz illeszkedő korszerű, modern, átfogó kutatási metodológia került felhasználásra, mely mikrobiológiai, metabolomikai, fermentációs, molekuláris biológiai, mikroszkópos, bioinformatikai, metagenomikai, komparatív genomikai, transzkriptomikai, illetve új generációs szekvenálási módszereket és a módszertanokhoz alkalmazkodó új terepi vizsgálati koncepciókat is egyaránt magába foglal, melyek minden szempontból alkalmasak további hosszútávú célok eléréséhez.

Kedvezményezett neve: Soproni Egyetem (9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.)
Konzorciumpartnerek: Szegedi Tudományegyetem, Szegedi Biológiai Kutatóközpont

A projektről további információ a http://projektek.uni-sopron.hu/ginop-2-3-2-15-2016-00052/ oldalon olvasható.

forrás: Soproni Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Áremelkedés az IKEA hálózatban

Következő cikk

Díszkertész Szakmai Napok: február 22-25.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések