FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Interforst – az erdészet jövője

Az INTERFORST vezető nemzetközi szakvásár mintegy 75.000 négyzetméternyi, erdészeti megoldásokat kínáló kiállítóterülettel a müncheni kiállítási területen 2022. július 17-20. között mércét állít fel. A kiállítási portfólió egyik témája az “Erdészet jövője”, “Erdőátalakítás” és “Az erdők állapota” hármasa. Minden látogató számára egyértelmű, hogy ezek a témák az erdők jövőjének biztosítását szolgálják.

Az INTERFORST 2022 jövőorientált megoldásai és ajánlatai nagyobb ellenálló képességet biztosítanak az erdők számára, támogatják az erdővédelmet, és jobb betekintést nyújtanak az erdei ökoszisztéma kölcsönhatásaiba. “Valamennyi kiállítónknál egyértelműen a jövőnk biztosításának kérdésére összpontosítunk” – mondja Petra Westphal, az INTERFORST kiállítási igazgatója. “Számos szolgáltató is bemutat majd olyan módszereket és megoldásokat, amelyekkel az erdő működése és szolgáltatásai biztosíthatók ökoszisztémánk számára.”

A termékek széles választéka és az olyan koncepciók, mint a növényvédelem és a talajkímélő fakitermelés képezik az alapot. Ezeket a hagyományos és jól alkalmazott intézkedéseket, mint például a hatékony ültetési módszerek és a kárfigyelés, azonban a jövőben intelligens digitális megoldásokkal tovább kell erősíteni. Ezért az INTERFORST portfólió olyan feladatokkal is foglalkozik, mint a helyelemzés, a veszélyeztetett erőforrások felügyelete és a melegebb éghajlathoz igazodó, jövőálló vegyes erdők létrehozására irányuló intézkedések. Ezt segíti, hogy az online eszközöknek és az erdőspecifikus, adatalapú ajánlatoknak köszönhetően új eszközök állnak rendelkezésre, amelyekkel az erdőtulajdonosok és az erdészek még pontosabban reagálhatnak saját erdejük adottságaira.

“Az erdőfejlesztés és a fakitermelés klasszikus termékterületeivel természetesen mindent kínálunk, amit az INTERFORST az idők során képvisel – a csemetéktől a fakitermelőkön át a forwarderekig, a láncfűrészekig és még sok másig” – magyarázza Petra Westphal, majd hozzáteszi: “Az “Erdészet jövője”, az “Erdőátalakítás” és az “Erdők állapota” témáinkkal azonban lehetővé tesszük a látogatók számára, hogy több, a jövőre vonatkozó információt is megismerjenek.”. Pontosan ezek azok a tevékenységek, amelyeket az erdészeti szakértők már egy ideje folytatnak. A helyspecifikus és ökológiai kereteket, például a talaj állapotát, mostantól részletesen meg lehet vizsgálni. A fafajok kiválasztásánál egyre fontosabbá válnak az élelmezési eredetelemzések és ajánlások, valamint a termesztési kísérletek.

A világhálón nyíltan elérhető adatok és vizualizációs eszközök is megerősítik, hogy az erdő állapotát a jövőben kisebb léptékben kell értékelni a megfelelő intézkedések kidolgozása érdekében. Az erdőállapot-monitor, a bajor klímakutatási hálózat projektje csak egy példa erre.

A kiállítók e központi témával kapcsolatos kínálata mellett a kísérőprogram is rengeteg inspirációt kínál arra vonatkozóan, hogyan alkalmazkodhat az erdészet a jövőhöz. A B6 csarnokban az “Erdőátalakítás” című különkiállításon egy koncepciót mutatnak be arról, hogy a következő években és évtizedekben hogyan kell haladnia a fafajok cseréjének annak érdekében, hogy a jövő generációi számára stabil és az éghajlatváltozással szemben ellenálló erdőket biztosítsanak. A július 19-i konferencián Rupert Seidl professzor a “Mennyire ellenállóak Európa erdei?” kérdésről mond véleményt, Andreas W. Bitter professzor pedig az erdőtelepítéssel kapcsolatban ad útmutatást. A július 17-i és 18-i fórumon emellett az éghajlatváltozás és az erdőgazdálkodás témakörét kiemelő előadások is elhangzanak.

Forrás: Interforst

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fából épült töltőállomás Londonban

Következő cikk

Lendületben az építőipar



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések