FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Támadják a szlovák állami erdőgazdálkodó gyakorlatát

Tovább folyik az állami pénzek “kicsatornázása” a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó cégektől, állítja Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. A politikus az Állami Erdők (Lesy SR) és Hydromeliorácie állami vállalatok működését bírálta.

Állítása szerint inkább külföldre adja el nyersanyagként az Állami Erdők az itt kitermelt fát, miközben lenne hazai vállalat is, aki ugyanannyiért megvenné, és itthon dolgozná fel, amivel munkahelyet teremtene, itt adózna, itt termelne hasznot.

„A kormány a kormányprogramban azt vállalta, hogy a hazai cégeket fogja támogatni, nem pedig a spekulánsokat” – magyarázta Simon.

Szerinte ez így működik más uniós tagállamokban is. „A lengyel állami erdészet nem adhat el egy köbméter fát se külföldre, amíg az otthoni cégek igényei, még a legkisebbeké is, nincsenek kielégítve” – mondta a politikus. Szerinte itt nem arról van szó, hogy a külföldi cég azért kaphat fát, mert többet fizet. „Itt nem aukcióról van szó, hanem listás árakról, vagyis a hazai cég is ugyanannyit fizetne, mint a külföldi” – magyarázta Simon.

Igény pedig lenne, Simon szerint sok hazai cég panaszkodik arra, hogy nem kapnak itthon faanyagot. És nem keveset szállítanak külföldre.

„Olyan szerződéseket találtam, például cseh vállalattal, ami 15 ezer köbméter fára szól, vagy egy lengyel vállalattal, amin 4000 köbméter szerepel” – tájékoztatott a pártelnök.

Szerinte sok olyan külföldi cég is kapott, amelyik nem maga dolgozza fel a fát, hanem csak továbbértékesíti. Szerinte már csak ez is indokolná a Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter leváltását. „Az Állami Erdészet egy korábbi botránya miatt az igazgató felajánlotta lemondását, de a miniszter nem foglalkozik vele – magyarázta Simon, hogy miért rögtön a miniszter fejét követelik. – Ha ez még két hétig így marad, akkor az állami erdészeti társaság az utolsó gallyat is eladja.”

forrás: paraméter.sk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Mutasd a drónod - megmondom ki vagy...

Következő cikk

Kárpátalja: törvénysértő erdőgazdaság



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések