FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mutasd a drónod – megmondom ki vagy…

A drónok ezer arca: roham tempóban nő a drónfelhasználási területek száma a mezőgazdaságon, erdőgazdálkodáson belül is. Lássuk, mik ezek!

A HRP és a MyActionCam közös standján jártunk az AGROmashEXPO-n, ahol Damak Ferenc, a HRP Europe üzletág-vezetője és a MyActionCam ügyvezetője kalauzolta körbe kollégánkat. A cégcsoport a DJI dróntechnológia mezőgazdaságban is hatékonyan használható megoldásait vitte ki a kiállításra, néhány hasznos ipari kiegészítővel megfűszerezve.

Nem mindegy, honnan és milyen drónt vásárolunk

Damak Ferenc elmondta, hogy ha dróntechnológiát szeretne valaki a mezőgazdasági vagy bármilyen vállalkozásában alkalmazni, fontos, hogy körültekintően járjon el a drón illetve a szállítópartner kiválasztásakor. Ez egy gyorsan fejlődő terület, ezért sokan jelennek meg a drónpiacon. Érdemes olyat választani közülük, aki megfelelően edukált és megfelelő támogatást nyújt. Ha pl. egy cég azt állítja, hogy a drón minden feladatra jó lesz és kizárólag ettől meg fog növekedni a hozam, akkor azt érdemes fenntartásokkal kezelni. Sokkal többrétű téma ez, nem árt a mélyére ásni.

A választás és a hozamra gyakorolt hatás több tényezőtől is függ, pl. hogy

  • milyen kultúrában,
  • milyen környezetben szeretné használni a gazdálkodó,
  • milyen gépparkkal rendelkezik már,

hiszen a drónok beleilleszkednek egy ökoszisztémába, nem pedig kiváltják a klasszikus megoldásokat.

Milyen feladatokra keresnek drónt a mezőgazdasági ügyfelek?

A mezőgazdasági területről érkező ügyfelek közül

  • van, aki a kijuttatást szeretné drónokkal végezni,
  • mások a drónos monitoring iránt érdeklődnek,
  • gyakran előfordul, hogy a felhasználónak fontos szempont a káresemények megelőzése vagy biztosítási események dokumentálása és erre keres légi megoldást (hiszen sokszor a terület szélén állva kevésbé állapítható meg a kár mértéke, mint a levegőből),
  • az erdészet és faipar területéről is sok érdeklődés érkezik, ahol a falopás okoz a partnereknek jelentős problémát, a hőkamerás és ipari drónok segítenek tetten érni az elkövetőket.
Drónok több méretben

A cég az AGROmashEXPO-ra számos méretben készült drónokkal. A legkisebb kompakt, összecsukható példánytól, amely többek között a már említett fatolvajok felkutatására is használható, a kicsit nagyobb, térképészeti kialakítású vagy a növényi stresszek nyomait kutató drónokon át egészen a több méretben kapható permetezőkig minden típus megtalálható a HRP Europe Kft. kínálatában.

forrás: AgroInform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A CEPI új tagja a CSAOSZ

Következő cikk

Támadják a szlovák állami erdőgazdálkodó gyakorlatátStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések