FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Nincs elég fa az építőiparban világszinten

Az amerikai tőzsdén rekordot dönt a fűrészáruk határidős árfolyama, a durva drágulás mellett hiány is van. Ezért az Egyesült Államok korábban szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra.

A novekedes.hu újságírója így folytatja:

A fűrésztelepek pedig vagyonokat halmoznak fel. Utánajártunk, hogyan alakult ki ekkora faanyaghiány a tengerentúlon, és nekünk mi közünk van hozzá.

Évtizedek óta nem látott mértékben nőttek az építőipari faanyagok árai – figyelmeztetik vevőiket a fakereskedők, sokan hozzáteszik, nem látni a folyamat végét, aki teheti, minél előbb vegye meg, amire szüksége van, inkább raktározza el, ha van rá lehetősége, akkor is ha csak később vágna bele az építkezésbe.

– A drágulás mértéke termékcsoportonként változó. A legnagyobb mértékben az OSB ára változott (kb. 100%, azaz megduplázódott idén), majd a nyír rétegelt lemez, MDF, natúr faforgácslap (20-40% közötti áremelkedés). A laminált faforgácslap (közismertebb nevén bútorlap) ára mérsékeltebben reagált (10-15%) – írja a FATÁJ online szaklap.

Az áremelkedést világpiaci folyamatok mozgatják, a rönk ára hétről hétre folymatosan emelkedik, ami magával hozza az általunk is forgalmazott termékek árának emelkedését. A német, osztrák és szlovák beszállítónik is egyaránt az emelkedő árról, sőt az óriási kereslet miatt már egyre inkább rönk hiányról is panaszkodnak – tette közzé honlapján a Káplár Fatelep. 

A Wall Streeten tüsszentettek, de mi is megfázunk

Amikor 2020 tavaszán beütött a koronavírus, egy pillanatig úgy tűnt, a fűrészáruk határidős árfolyamát is visszaveti, amely a lezárások után négyéves mélypontra zuhant. A faanyag tőzsdei mértékegysége board foot, amely 1 láb hosszúságú, 1 láb szélességű, és 1 hüvelyk vastagságú építési fát jelent, a kereskedés alapegysége pedig ezer BF, ami kerekítve 3,36 köbméter fát takar.

FATÁJ kiegészítés: szerintünk a kereskedés alapegysége 1000 board feet-nek megfelelő faanyag (1000 fbm = kb. 2,359 köbméter) 

Ám nem időzött ott sokáig, pár hónap leforgása alatt közel négyszeresére tornázta föl magát és új csúcsokat döntött meg. Ugyan a szakértők tavaly ősszel azt jósolták, hogy innen már lefelé vezet az út – ekkor valahol kilencszáz dollár környékén állt a fűrészáru árfolyama idén tovább folytatódott a szárnyalás soha nem látott drágulást hozott.

Annyira hogy ebben a hónapban az árfolyam járt 1600 dollár fölött is ami azt jelenti hogy megközelítette az arany árát amelyből egy uncia a kereskedelmi egység és 1700 dollár körül alakul az ára. Emiatt a spekulatív érdeklődés is megsokszorozódott a fűrészáru iránt, amit jól mutat, hogy még az FTX kriptotőzsde is felvette a termékei közé a határidős faanyagot.

Ezért nőnek az égig a faárak

– Az alap-ok talán az USA-ban ugrásszerűen megnövekedett lakás-felújítási, lakásépítési szándék és az ezzel párhuzamosan éppen tapasztalt áruhiány lehetett, ami nagy ütemben kezdte feltolni az elérhető fa-alapanyagok egységárait – mondja a Növekedés.hu-nak Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség ügyvezető főtitkára. 

Tavaly tavasszal ugyanis a fűrésztelepek a kezdeti keresletvisszaesésre, és az árfolyamesésre reagálva sorban bezártak. Ám a lezárások hatására az amerikaiak elkezdtek belevágni a korábban halogatott felújításokba, a kormányzat gazdaságélénkítő intézkedéseinek hatására az építkezések is felpörögtek, ráadásul a járványhelyzet tömegeket ösztönzött arra, hogy a zsúfolt belvárosokból elinduljanak a kertvárosok irányába, ahol jellemzően nagy faanyag-igényű házakat építenek. 

USA-Kanada viszályában jelenleg én úgy tudom, hogy az USA tervezi duplájára növelni a fatermékekre kivetett vámot, ami ellen a túlsó fél igyekszik diplomatikusan védekezni – mutat rá a drágulás egy másik okára a FAGOSZ főtitkára, ami nem más, mint a két ország közötti vámháború.

Az amerikai kormányzat 2018-ban 20 százalék feletti büntetővámot vetett ki a Kanadából érkező faanyagra, ehhez jött még hozzá, hogy a járványhelyzet miatt amúgy is nehézkesebb lett az export, miközben Kanada más piacokon is el tudta adni faanyagát, például a Távol-Keleten Japánnak és Kínának. Ráadásul Oroszország is elkezdte korlátozni az erdeiből kitermelt fa nyersanyagok exportját, ez éves szinten 15 millió köbméter faanyagot érint.

Így viszont az építkezést tervező amerikaiak maradtak hoppon, az amerikai lakásépítők nemzeti szövetségének becslése szerint a faanyag drágulása mintegy 36 ezer dollárral, vagyis közel 11 millió forinttal dobja meg egy átlagos új építésű családi ház árát.

Már a mobil fűrésztelepekre vadásznak

Az amerikai faipart váratlanul érte az építőipar felpörgése, a bajt tetézi, hogy ez egy olyan szektor, ahol kifejezetten nehéz bővíteni. A FATÁJ elemzése szerint egy megfelelően felszerelt és mérethatékony új fűrészüzem felépítése nagyságrendileg 100 millió dollárba kerül, a felépítése akár két évig is tart. Arra sincs semmi garancia, hogy a megnövekedett kereslet tartós lesz, így sokan nem is vágnának bele ilyen méretű beruházásokba. Nem véletlen, hogy az amerikaiak körében mostanában az egyik legnépszerűbb keresési kifejezés a “mobil fűrésztelep” volt, vagyis az amerikai lakosság a növekvő árak mellett egyre inkább szeretné megtanulni, hogy hogyan kell kezelt faanyagot készíteni ahelyett, hogy azt mondjuk megvenné a Home Depotból vagy más áruházból – írja a faipari szaklap.

Noha az elképesztő magas faanyag árak mellett mesés vagyonok keletkezhetnek az erdőtulajdonosoknál, ahogy a faáru-feldolgozóknál, kereskedőknél, is, ami idővel meg fogja szülni a szükséges mennyiséget a kínálati oldalon is, ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra.

Hogy mekkora a hiány, azt jól mutatja, hogy számos fűrésztelep már akkor eladja a faárut, amikor az élő fát még ki sem vágták.

Az is rontja a helyzetet, hogy számos multinacionális cég, a Microsoft, az Exxon, és az IKEA, hogy csak néhányat említsünk, úgy vásárol magának széndioxid kvótákat, aminek egyébként már egy saját piaca is kialakult, hogy horribilis összegeket fizetnek az erdőtulajdonosoknak azért, hogy ne vágják ki a fáikat. 

Európában sem jobb a helyzet

A faanyagok iránti megnövekedett kereslet nem amerikai sajátosság, a fejlett világban mindenütt megugrott a lakásfelújítási kedv a lezárások alatt. Nem az alapanyaghiány okozza a problémát, a német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban több mint 80 millió köbméternyi fát vágtak ki, szemben 2019-el, amikor csak 69 millió köbmétert. A szűk keresztmetszet a feldolgozási kapacitások szűkössége, azaz hogy nincs elég fűrésztelep.

Erre tett rá egy lapáttal, hogy az Egyesült Államok korábban szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra. 

Nem volt jellemző az, hogy a tengerentúli faipari folyamatok Európára is hatással legyenek. Ennek leginkább az volt az oka, hogy a súlyos farönköket drága mulatság átfuvarozni az Atlanti-óceánon. Ám most annyira elszálltak az árak Amerikában, hogy még így is megéri – mutat rá egy magyar bükkfa-importtal foglalkozó cég vezetője, aki arra ugyan nem számít, hogy itthon is hiány fog fellépni, azt viszont nem látja, hol ér majd véget az áremelkedés.

– A globalizáció miatt minden folyamat hatással van hazánk gazdaságára is, bár ezek mindig csak utólag elemezhetőek, előre megjósolni lehetetlen.

Hazánk az európai fapiacnak is kicsiny szereplője, az építő-faanyagok terén leginkább importra szorulunk így a hatások persze ezen az ágon begyűrűznek – foglalja össze Tóth János, példaként említve, hogy sz építési célú fenyő fűrészáru 2020-ban 170-180 eur/köbméter áron volt elérhető; ugyanez jelenleg 300 eur/köbméter, és vélhetően még emelkedni fog.

Forrás: Növekedés.hu

A fenti cikket részleteiben átvette már a: Pénzcentrum; a faipar; és az InfoStart is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szent István-terem mennyezete és parkettája

Következő cikk
pathway between green trees

Erdőtelepítés, és Erdőművelés EVGI kiadványokStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések