FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkenő szlovák fakitermelés

A szlovák állami erdőgazdaság (Lesy SR) termelési tervei szigorúan az erdőgondozási programokon (erdőterv) alapulnak. Az állami vállalat 2021-ben mintegy 100 ezer köbméterrel csökkentette a fakitermelés mennyiségét éves szinten. 2022-ben a kitermelés mennyiségének további, mintegy 100 ezer köbméteres csökkenésével számol.

Erről a Szlovák Köztársaság Állami Erdészeti Vállalat sajtóosztálya adott ki sajtóközleményt január közepén.

“A levélben megfogalmazott vádak vagy kifogások nem a valóságon alapulnak, és szöges ellentétben állnak a tényekkel, amelyeket közvetlenül az állami vállalat irányítási gyakorlatában hajtottak végre. Nem igazak azok a vádak, amelyek szerint az “új igazgatók” a nemzeti parkokon kívüli fakitermelési terveket akarják fokozni” – áll a közleményben.

A Szlovák Erdőgazdaság vezetősége kifejezte érdeklődését a munkavállalókkal való nyílt kommunikáció iránt. Kőszeghy Tibor főigazgató személyes találkozót ajánlott fel az erdőgazdaság tevékenységét támadólag bíráló levél aláíróinak és a munkavállalók képviselőinek. A levél aláírói visszautasították a találkozóra vonatkozó ajánlatot.

A levél a LESY SR főigazgatója és az általa a vállalat vezetésén kívülről behívott személyek elbocsátásának biztosítására irányuló kérelemre vonatkozik. Ennek oka, hogy megelőzzék az oligarchákhoz vagy érdekcsoportokhoz kötődő, visszafordíthatatlanul negatív személyzeti kinevezéseket az új üzemekben és az erdészeti igazgatóságokon.

FATÁJ kiegészítés: Szlovákia erdőterülete 2,02 millió hektár, melynek 43,5%-át (880,7 ezer hektár) kezeli a Lesy SR. Az éves mindösszesen 7,447 millió köbméter fakitermelésének 50,35%-át (3,75 millió köbméter) adta az állami szegmens 2020-ban. Ez a mennyiség tovább csökkent 2021-ben (100 ezer köbméterrel, ami 2,66%-nyi részarányt jelent a termelésükben) és 2022-ben további hasonló mértékű csökkenéssel számolnak.

A fakitermelés hosszú távon ingadozó tendenciát mutat, és 2011-ig nagy mennyiségben (beleértve a vészhelyzeti kitermelést is) meghaladta a teherbíró képességet.

Az átmeneti csökkenést követően a Szlovák Köztársaság erdeiben a fakitermelés hosszú távon növekvő tendenciát lehet remélni.
2020-ban 7 447 ezer m3 volt a kitermelt faanyag (18,5%-os csökkenés az előző évhez képest), ami 2005 óta a legalacsonyabb mennyiséget jelenti. Ennek valamivel kevesebb, mint a fele (47,1%) volt vészhelyzeti fakitermelés.
A tényleges fakitermelés 2,3 millió m3-rel alacsonyabb volt a tervezettnél (a jelenlegi kitermelési lehetőségek és az erdőtelepítés sürgőssége alapján meghatározva).
A tűlevelűek aránya a teljes termésből 53,5 % volt.
A fakitermelés volumenének növekedése a hosszú távú trendben elsősorban az erdők jelenlegi korszerkezetéhez kapcsolódik, amelyben a 8. és magasabb korosztályok, azaz a 71 éves és idősebb erdőállományok területi képviselete normális vagy a normálisnál magasabb.

A LESY SR fakitermelési adatai

szerk: Tóth János, forrás: WebNoviny

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Babafa - faültető projekt

Következő cikk

Otvorené Drevo - Nyitott Erdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések