FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz az Amazonas vidéken

Lázadó fegyveresek gyújthattak tüzet az Amazonas erdős területén, mintegy tízezer hektárnyi terület lehet lángok alatt. A lángok a 350 kilométernyire lévő Bogotába is eljutottak, ahol riasztást adtak ki.

Környezetvédelmi riasztást adtak ki Bogotában; füstfelhő tört fel az Amazonas vidékén égő erdőtüzek miatt. A lángoló erdő füstjét 350 kilométerre, egészen Kolumbia fővárosáig elhordta a szél – a légminőséget figyelő állomások magas légszennyezettségi szintet mutatnak.

A polgármester felszólította a főváros mintegy nyolcmillió lakosát, hogy lehetőség szerint kerüljék el a szabadtéri tevékenységet.

A hatóságok szerint az erdőtüzeket olyan lázadó fegyveres csoportok okozhatták, amelyek nem tartják tiszteletben a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet közti békemegállapodást. A felkelők azért raktak tüzet az erdészeti területeteken, hogy megtisztítsák, majd illegálisan állatokat tartsanak rajtuk. 

Egy közeli megye kormányzója szerint mintegy tízezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Az erdőtüzek kiterjedtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő Serrania del Chiribiquete természetvédelmi parkra is.

A bogotái kormány szerint az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az erdőirtás az Amazonas vidékének Kolumbiához tartozó részén. 

forrás: index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Végre indulhat a felújítás a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton

Következő cikk

Erdők az emberekért, erdészek az erdőkért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések