FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fenyő fűrészáru – USA-Kanada vámcsatája

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy a legtöbb termelőtől származó kanadai fenyő fűrészárura kivetett vámokat csaknem megduplázza, 17,9 százalékra emeli – közölte szerdán Mary Ng kanadai kereskedelmi miniszter, hozzátéve, hogy Kanada “rendkívül csalódott”.

Mary Ng

A jelenlegi vámtétel a legtöbb vállalat esetében 8,99%.

Ng elmondta, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma szerdán közzétette a Kanadából származó egyes fenyő fűrészáru termékekre vonatkozó dömpingellenes és kiegyenlítő vámrendeleteinek második adminisztratív felülvizsgálatának végleges eredményeit.

“Kanada rendkívül csalódott amiatt, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, hogy 17,9%-ra emeli a kanadai fenyő fűrészárura a legtöbb gyártótól kivetett tisztességtelen vámokat” – mondta Ng nyilatkozatában.

“Kanada felszólítja az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a kanadai fenyő fűrészáru termékekre kivetett indokolatlan vámok kivetésével.”

Az amerikai kereskedelmi minisztérium és az amerikai kereskedelmi képviselő hivatala szerda este nem válaszolt a megkeresésre. Az év elején Washington bejelentette, hogy meg kívánja duplázni a kanadai fűrészáru behozatalára kivetett vámokat, és vitarendezési panelt kért a kanadai tejtermék-importkvóták ügyében.

A kanadai fenyő fűrészáruipar az ország erdészeti ágazatának kulcsfontosságú eleme, amely 2020-ban több mint 25 milliárd dollárral járult hozzá az ország bruttó hazai termékéhez, és közel 185 ezer munkavállalót foglalkoztatott. A Brit Columbia Fűrészáru Kereskedelmi Tanács elnöke, Susan Yurkovich szintén csalódottságának adott hangot.

Susan Yurkovich

Ng szerint “a Kanada-Egyesült Államok-Mexikó megállapodás (CUSMA) 10. fejezete szerinti vagy az amerikai bíróságok előtt benyújtott jogi kifogások lezárását követően ezek az új dömpingellenes és kiegyenlítő vámtételek visszamenőleges hatállyal fognak vonatkozni az Egyesült Államokba irányuló fenyő fűrészáru exportjára azon vállalatoktól, amelyek a második adminisztratív felülvizsgálatok hatálya alá tartoztak”.

“Ezek az indokolatlan vámok kárt okoznak a kanadai közösségeknek, vállalkozásoknak és munkavállalóknak” – tette hozzá: “Emellett az amerikai fogyasztókra kivetett adót is jelentenek”.

Az elmúlt hónapokban nem a fűrészáru vámtétele volt az egyetlen vitás kérdés Washington és Ottawa között. Joe Biden elnök már hivatalba lépésének első napján lemondta a Kanadából az Egyesült Államokba vezető olajvezetéket, amelyet Justin Trudeau kanadai miniszterelnök támogatott.


Katrine Conroy, az erdőkért, földekért, természeti erőforrásokért és vidékfejlesztésért felelős miniszter és Ravi Kahlon, a foglalkoztatásért, gazdasági fellendülésért és innovációért felelős miniszter az alábbi közös nyilatkozatot adta ki válaszul az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának a kanadai fenyő fűrészáru Egyesült Államokba irányuló exportjára alkalmazott kiegyenlítő és dömpingellenes vámokkal kapcsolatos második adminisztratív felülvizsgálatának végleges döntésére:

Katrine Conroy

“Az Egyesült Államok mai bejelentése, miszerint megemeli a B.C. és a kanadai fenyő fűrészárura kivetett tisztességtelen vámokat, bármikor elfogadhatatlan, és még inkább elfogadhatatlan, amikor mindkét ország együtt dolgozik a COVID-19 járványból való kilábaláson.

“Továbbra is szilárdan kitartunk az iparral közös álláspontunk mellett, miszerint a brit kolumbiai erdészeti politika összhangban van a kereskedelemmel, és ezek a vámok továbbra is károsítják a brit kolumbiai erdészeti ágazatot és a fafeldolgozó ágazatban dolgozó több ezer keményen dolgozó családot.

“2017 óta kormányunk találkozik szövetségi kollégáival, hogy megerősítse, hogy a méltányos megállapodás elérése a tartomány számára elsődleges prioritás. Nemrégiben Kahlon miniszter úr találkozókat tartott a nemzetközi kereskedelemért felelős kanadai és amerikai szövetségi diplomatákkal, hogy megvitassák a fenyő fűrészáru kérdését.

“Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a munkavállalókat és családjaikat helyezzük előtérbe, amikor az erdészeti ágazat előtt álló kihívásokról van szó, és a munkavállalóknak a legkevésbé sincs szükségük olyan vámokra, amelyek növelik a költségeket és ártanak a helyi vállalkozásoknak.

Ravi Kahlon

“Miközben a COVID-19 járványból és a közelmúlt pusztító időjárási eseményeiből felépülünk, keményen dolgozunk azon, hogy fenntartható, befogadó és innovatív gazdaságot hozzunk létre, amely mindenki számára előnyös. Ez magában foglalja egy sokszínűbb és ellenállóbb erdészeti és fafeldolgozó ágazat létrehozását is.

“Ennek a munkának része a brit-kolumbiai fatermékek, köztük a tömörfa globális piacain való növekedés kiterjesztése a gyártási kapacitásba és versenyképességbe való befektetéssel, az iparágnak a termékek és piacok trendjeinek megértéséhez nyújtott segítséggel, valamint az iparág által a nagy potenciállal rendelkező piacokon végzett piacfejlesztési tevékenységek finanszírozásával. A tömörfa létfontosságú szerepet fog játszani az erdészeti, feldolgozóipari és építőipari ágazatok növekedésében, és új munkahelyeket és beruházásokat fog eredményezni a kutatás, a tervezés, a mérnöki tevékenység, az építőipar és az erdészet területén.

“B.C. tisztességes és versenyképes kereskedő. Továbbra is megvédjük a brit érdekeket, és kiállunk az erdészeti ágazatunkban dolgozó 50 000 keményen dolgozó emberért ezekkel az indokolatlan vámokkal szemben.

“Sürgősen együttműködünk ottawai kollégáinkkal, hogy a rendelkezésünkre álló összes vitarendezési eljáráson keresztül határozottan védekezzünk a fenyő fűrészárura vonatkozó tisztességtelen amerikai kereskedelmi intézkedésekkel szemben.”

Borítóképünk: Egy munkás ellenőrzi a fűrészárut a szállítószalagon a West Fraser Pacific Inland Resources fűrészüzemben a kanadai Smithersben (Brit Columbia, Kanada) 2020. február 4-én. forrás: REUTERS/Jesse Winter

szöveg: Tóth János, forrás: Reuters, WorkingForest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faházas városrész épül Helsinkiben

Következő cikk

Településfásítás Felsőlajoson



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések