FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KAP Stratégiai Terv Bizottsági észrevételekre vár

A KAP Stratégiai Terv benyújtását követően megkezdődött a Bizottság általi jóváhagyási folyamat, így akár már március végén nyilvánossá válhatnak az első hivatalos észrevételek. A folyamatnak persze még koránt sincs vége, az optimista forgatókönyv szerint az elfogadására legkorábban a nyár folyamán kerülhet sor.

2021. december 30-án Magyarország benyújtotta a következő időszak agrár-élelmiszeripari támogatásait magában foglaló KAP Stratégiai Tervet. Az évvégi határidőt 19 tagállamnak sikerült tartania, a fennmaradó nyolc tagállam – Belgium kivételével – pedig azóta már pótolta hiányosságát. A tervek benyújtása után megkezdődött a jóváhagyási folyamat, amelyre a Bizottságnak összesen 6 hónap áll rendelkezésére.

Az első, hivatalos levélben kiküldött észrevételek március végére várhatók azon tagállamok esetében, amelyek a KAP stratégiai tervüket a kitűzött határidőig benyújtották. A Bizottság véleményét először a biztosok kollégiuma fogja jóváhagyni, a tagállami megküldésen túl, az átláthatóság jegyében pedig nyilvánosan is közzé fogják tenni ajánlásaikat, valamint az esetleges kérdéseiket. Ekkor lép életbe az „óramegállítás szabálya”, tehát az az idő, amíg a tagállam reagál a bizottsági felvetésekre, ez nem számítódik bele a jóváhagyásra szánt 6 hónapos időkeretbe. Az, hogy a KAP Stratégiai Terv véglegesen mikor kerül elfogadásra, függ tehát attól is, hogy a tagállammal folytatott kétoldalú egyeztetések mennyire lesznek sikeresek és hatékonyak.

A stratégiai tervek értékelése során számos szempontot figyelembe vesznek. Először is megvizsgálják, hogy a tervezett beavatkozások megfelelnek-e a vonatkozó uniós rendeleteknek és egyéb előírásoknak. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a KAP Stratégiai Terv tartalma hozzájáruljon az új KAP-ban meghatározott 9 specifikus és 1 horizontális célkitűzés teljesítéséhez. A beavatkozások indokoltságát annak tükrében veszik górcső alá, hogy azok választ adnak-e a különböző helyzetelemzések alapján meghatározott szükségletekre. Ugyan a Zöld Megállapodás részeként bemutatott Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás stratégiák nem bírnak jogi kötőerővel, a KAP stratégiai tervek jóváhagyása során azt is figyelembe fogják venni, hogy az abban foglaltak környezet- és éghajlatvédelmi szempontból kellően ambiciózusok-e, és hogy megfelelő mértékben járulnak-e hozzá az uniós szintű célokhoz.

A Bizottság már 2020 decemberében közzétette az akkor még csak tervezet formájában létező stratégiai tervre készített ajánláscsomagját. Ebben kiemelték többek között a közvetlen támogatások igazságosabb elosztásának, tehát a kis- és közepes gazdaságok támogatásának jelentőségét, a generációs megújulás előmozdítását, az ökológiai gazdálkodással érintett területek arányának növelését, valamint az innováció és tudásátadás szerepének megerősítését. A benyújtott KAP Stratégiai Terv immáron teljes körű tartalmi vizsgálata során várhatóan ezek a témák újra terítékre kerülnek.

Az optimista forgatókönyv szerint akár már nyárra véglegesedhet a következő időszak agrár-élelmiszeripari támogatásainak hazai keretrendszere. Ugyanakkor arra is fel kell hívni a Bizottság figyelmét – amelyet már több tagállam és a Copa-Cogeca is megtett –, hogy bizonyos mezőgazdasági tevékenységek tervezhetősége miatt elengedhetetlen, hogy a terv egyes részei már időben ismertek legyenek a gazdálkodók számára. A legfontosabb tudnivalók átadását és a falugazdászok képzését tehát ehhez igazítva tervezzük. Addig is érdemes ellátogatni a jelenleg zajló KAP roadshow rendezvényeire, ahol részletes információt nyújtunk a benyújtott stratégiai terv tartalmáról és a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről.

forrás: Horváth Dóra/NAK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Berek Világa Látogatóközpont

Következő cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés - április 20.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések