FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Minden tiltás ellenére, lángba borul az erdő!

Az EGERERDŐ Zrt. szilvásváradi kollégái decembertől folyamatos készültségben vannak. A tűzgyújtási tilalom ellenére gyakran riasztják őket erdőtűzhöz az égő állami erdőbe vagy a határos területekre. Az embert próbáló körélmények ellenére a “zöld segítség” mindig megérkezik, hiszen egy cél lobog a szakemberek szeme előtt: Megvédeni az erdőt!

„Folyamatosan megyünk, mentjük, ami menthető!” – nyilatkozza Bárdos Bence, az EGERERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészetének fahasználati műszaki vezetője, a Heves-Borsod dombvidék szülöttje.

Rendkívüli aszály sújtja hazánkat. A hónapok óta tartó csapadékhiány miatt az erdő aljnövényzetének elhalt maradványai, kórói puskapor szárazok. Ebben a helyzetben elég egy szál égő gyufa és hektár számra válnak a tűz martalékává az erdők, mezők, rétek.  

Az erdészet adatai alapján eddig csak Ózd vonzáskörzetében, több, mint 1000 hektár terület égett meg, jellemzően kaszálók, nádasok és magánerdők, minden prevenciós intézkedés, tűzpászta dacára.

A tűzről sok esetben a katasztrófavédőktől értesülnek a kollégák, de előfordul, hogy saját maguk észlelik a lángokat és a vele járó füstöt. Az észlelése után riadóláncban értesítik egymást az erdészek, és – mint a legnagyobb helyismerettel rendelkezők – rövid időn belül kint vannak a helyszínen és elkezdik a mentést.

A magánterületeken fellobbanó tüzeket számos esetben sikerült a kollégáknak megfékezni, így sok esetben elkerülhető a nagyobb baj.  De mindennek ellenére több erdőrészletben jelentős kár keletkezett. „A Szilvásváradi Erdészet sajnos már rutinosan végzi a dolgát.” – mondja szomorúan Bárdos Bence.

Néhány példát kiemelve talán még jobban érzékelhető a vészhelyzet. Arló községhatárban kb. 50 hektár állami erdőben lobbant fel a tűz, ami a magán területekkel együtt, több mint 200 hektárra terjedt ki. Az oltásban az erdész kollégáinknak, tűzoltók és a borsodnádasdi önkéntesek segítettek, akik napokig oltottak.

Csernely környékén kb. 3 hektár állami erdő égett, itt a helyi kerületvezető és pár kolléga vasárnapi gyors beavatkozásával sikerült a nagyobb bajt megelőzni.

A legfájóbb egy ózdi, csupán 8 éves erdő, 5,91 hektáron. Az erős szélben a széles tűzpászta sem segített, pár méteren a nádasból átégett a tűz és rendkívül gyorsan tovább terjedt az erdősítésben. A kimutatható kár 9,5 millió forint, de a valós kár (védett, és nem védett állatok, növények, stb.) felbecsülhetetlen.

Még szörnyűbb a helyzet, amikor egyszerre több helyszínen kell helyt állni a „zöld lánglovagoknak”, amikor egyidőben több erdőt is fenyeget a tűzvész. „Az, hogy a kár „csak” ennyi, az magunknak köszönhető!” – mondja a műszaki vezető.

Hogy miért keletkezik ilyen gyakran tűz, arról csak feltételezéseink vannak. Valószínű, hogy az esetek között van szándékos gyújtogatás és véletlen balszerencse is, de az erdőgazdaság minden esetben rendőrségi feljelentést tesz.

Az ügyek kivizsgálása még tart, ahogyan a kárfelvétel is.  De az közös gondolkodás megkezdődött, hiszen a  katasztrófavédelem és az erdészet közös fórum szervezésével, a probléma lehetséges – akár jogi – megoldásait is keresi.

forrás: Egererdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Eredményes 2021 - Gyulaj Zrt.

Következő cikk

REIN-Forest Workshop 1/4.Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések