FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa a legjobb választás

Hideg téli estén a kályhában lobogó tűzifa sajátos hangulatot varázsol. Hasonló érzetet kelt környezetünk összes fából készült tárgya; lábunkhoz simul a parketta, szívesen veszünk kézbe fa használati eszközöket, a fabútor pedig már látványában is gyönyörű.

Ösztönös érzeteink nem csalnak, hiszen az ember által megteremtett mesterséges életterek ellenére természeti lények maradtunk. Ez a fa misztériuma. Semmilyen más anyag nem képes ilyen hatást elérni.

A faanyag azért is különleges, mert az előállítás helyszíne az erdő, amely egy rendkívül összetett életközösség, egyben a kikapcsolódást kereső ember élménytere is.

Ezen összetettség vegyes hatást vált ki az emberekben. Ragaszkodunk a faanyaghoz, ugyanakkor sokan szeretnék elérni, hogy erdeink java részén, avagy sehol ne legyen fakitermelés. A józan észt sokszor nélkülöző álláspontok magyarázata egyszerű: az erdők, a természet kapcsán elsősorban az érzelmeink befolyásolnak bennünket.

Éppen ezért most azt kérem, hogy a következő sorokat a logika mentén kövessék!

Életünk során rendkívül sok anyagot használunk. A modern technika számtalan mesterséges helyettesítőt létrehozott, a fa felhasználása mégis jelentős. Hazánkban minden egyes emberre közel egy köbméter jut évente. Ez a szám a „jólétibb” társadalmakban még magasabb. Jól van ez így? Igen!

Azt szinte mindenki tudja, hogy a fa megújuló, megújítható nyersanyag, ugyanakkor arra már kevesen gondolnak, hogy az egyetlen anyag, amely létrejöttével nem terheli a környezetet, sőt, jótékony hatást fejt ki: a gyarapodó fa szén-dioxidot köt meg, oxigént bocsát ki. Emellett létezik egy energiahatékonysági érv is. Ehhez térjünk vissza a fát helyettesítő anyagokra. Erre különösen jó példa az építőipar, ahol a természetes alapanyag kiváltása hatalmas mértéket öltött: a fát felváltotta az acél, a fém, a műanyag. A helyettesítő anyagok gyártásának energiaigénye sokszorosa a fáénak; súlyegységre vetítve az acélnál 17-szeres, míg a téglánál 31-szeres a különbség! Úgy gondolom, senki sem vitatja, hogy az energiatermelés jelentős ökológiai lábnyommal bír az egész földtekén. Napjainkban éppen egy újabb energia- krízis van kibontakozóban.

Ezek alapján nem kérdés, hogy energiahatékonysági szempontból is a fa a jó választás. A természet barátja ne legyen rest fát használni.

Ebben az okfejtésben azt is nagyon fontos megjegyeznünk, hogy az erdőben képződött faanyag sok esetben nem cél, hanem eszköz. Az erdőgazdálkodás alapvető célja ugyanis a meglévő erdeink minőségi javítása. Ilyenek például a leromlott állapotú tölgy sarjerdők, melyek szakszerű átalakítása a jelenkor számára faanyagot ad, de ettől fontosabb maga a befektetés a jövő nemzedékei számára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / A Mi Erdőnk
Írta: Dudás Béla, Egererdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A Stora Enso 9 millió eurót fektet automatizált CLT felületkezelő gépsorba

Következő cikk

Faültetési hónap Romániában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések