FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 121., 2022/15.

Halászkápolna Vonyarcvashegyen / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Vallás és erdő / Veszélyben a nádas – A sármelléki tűzeset következményei / Erdő Ernő bácsi meséi – A tűzrakás / Portré – 70 éves Jorgosz, a Balkán Fanatik egyik alapítója / Vadvilág – Egy természetfilmes munkanapja

Halászkápolna Vonyarcvashegyen

A Szent Mihály-domb tetején található kápolna története egészen a római korig nyúlik vissza. Ezen szakrális hely halászathoz köthető elnevezése egy legendából eredeztethető.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Vallás és erdő

A természet és a hit a legbensőbb kapcsolat. Gyakran kötjük össze a természet tisztaságát a hit erkölcsi tanításainak tisztaságával. A keresztény vallás is fontos inspirációt látott az erdőben.

Veszélyben a nádas – A sármelléki tűzeset következményei

A 2022-es esztendő márciusának elején, Sármellék külterületén, 600 hektáron kapott lángra az itt található nádas, valamint a kisebb erdőfoltok. A tűz megfékezéséhez a közeli települések tűzoltóságai nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A munkálatokat a Zala megyei katasztrófavédelmi szolgálat irányította. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik munkatársa mesélte el stábunknak, hogyan történt az esemény.

Erdő Ernő bácsi meséi – A tűzrakás

Az erdőre nagyon sok veszély leselkedik. Ezek közül a legnagyobb az erdőtűz. Fontos, hogy vigyázzunk erdei értékeinkre, ezért csak kijelölt tűzrakóhelyeken engedélyezett a sütés, a tábortűz.

Portré – 70 éves Jorgosz, a Balkán Fanatik egyik alapítója

Eddigi műsorainkban sokszor kapcsoltuk össze a természetet a képzőművészettel, valamint a dallamok világával. A természet harmóniája egybecseng a zenével, elég, ha például a madárdalra gondolunk. Ezúttal egy olyan neves művészt mutatunk be, aki mind a festészet, mind a zene területén kiemelkedőt alkotott. Művészetén keresztül közel kerülhetünk a különféle hazai kultúrákhoz, de akár a külföldi stílusokhoz is. Például a görög irányzathoz, hiszen vendégünk – a Balkán Fanatik egyik alapítója – görög származású. 70. születésnapja apropóján egy budapesti belvárosi kávézóban találkoztunk vele.

Vadvilág – Egy természetfilmes munkanapja

A hivatásos természetfilmes egyike a talán legirigyeltebb, másfelől leginkább kiszolgáltatott foglalkozást űzőkének. Ha jobban belegondolnak, valójában munkaidőben ülhet órák hosszat a lesen vagy épp lapulhat zuhogó esőben egy bokor alján, hogy az a vad akkor és úgy legyen terítékre hozva a kamera érzékelőjén, ahogy azt Ő megálmodta.

A teljes adás (26:00)

– Halászkápolna Vonyarcvashegyen
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Vallás és erdő
– Veszélyben a nádas – A sármelléki tűzeset következményei
– Erdő Ernő bácsi meséi – A tűzrakás
– Portré – 70 éves Jorgosz, a Balkán Fanatik egyik alapítója
– Vadvilág – Egy természetfilmes munkanapja

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdő alapú biogazdaság hozzájárulása a klímaváltozás elleni küzdelemhez

Következő cikk

Vadregényes túraútvonalak az országban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések