FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Színes húsvéti programkavalkád

Állatsimogatóval, tojáskereséssel, kézműves programmal, esti távcsöves bemutatóval, nyuszivonattal, erdei élménytáborral és húsvéti kincskereséssel várják a látogatókat országszerte a nemzeti parkok és az állami erdőgazdaságok. Indulás előtt érdemes felkeresni az adott helyszín honlapját, ahol tájékozódni lehet az éppen aktuális eseményekről. 

A nemzeti parkok vasárnaptól hétfőig egyedi programokkal és kézműves foglalkozásokkal várják látogatóikat. Az ország keleti felén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatpark látványetetésekkel, állatsimogatóval, tojáskereséssel, húsvéti kézműves program és sok más meglepetés várja az állatok rajongóit. Aki aktívabb programot keres, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében egy kényelmes elektromos kerékpártúra keretében tekintheti meg a legelő szürkermarha gulyákat, a Hortobágy-folyót, a Hortobágy-halastavi bemutatóterületet és a halastavak madárvilágába kap betekintést.

Kicsit északabbra az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság díjnyertes Kincskereső játékösvénye invitálja kalandos kincsvadászatra a családokat. Összetett program-kavalkáddal készül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is, aki egyéb helyszínek mellett az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület Lombkorona ösvényén a tojásrakó madárvilág után kutató programmal nyitja meg a hétvégét.

Az ország középső részén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság várja a hagyományvadászokat. A tojásfestés és kézműveskedés mellett választ kapunk olyan kérdésekre, minthogy miért nyúlfarkfű a nyúlfarkfű, élnek-e nyulak a Sas-hegyen, de a Csaj-tavi túrát sem érdemes kihagyni. Itt ugyanis költési időben nagy a nyüzsgés, a nádasokban hazánk szinte összes gémféléje költ.

A Duna vonalától nyugatra a Balaton-felvidéki, Fertő-Hanság, Duna-Dráva és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság programkínálatából érdemes szemezgetni, vagy azokat összefűzni. Gyalog és kerékpártúrák mellett kulturális programok, természetismereti- és kézműves foglalkozások, a kisebbeket pedig népi fajátékok várják.

Végül, de nem utolsó sorban jól tudjuk, hogy az ünnepi asztalról húsvétkor sem hiányozhatnak a finom falatok. Natúr és fűszeres sonkák, kolbászok, kézműves sajtok, valódi gyümölcsből kifőzött lekvárok, a gyermekek kedvenc szörpjei, magyar pálinkák és még sorolhatnánk. Ehelyett azonban ezek kóstolását, vásárlását ajánljuk az igazgatóságok húsvéti termelői piacain, ahol garantáljuk, hogy kulináris élvezetekben nem lesz hiány. A Nemzeti Parki Termék Védjegy ugyanis a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

Az állami erdőgazdaságokhoz tartozó ökoturisztikai központok is színes programokkal készülnek a húsvétra. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Budakeszi Vadaspark csütörtökön 12 órától játékos foglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal nyitja meg az ünnepet. A szervezők pénteken az iskoláskorú gyerekek részére kézműves játszóházzal, regisztrációhoz kötött állatbemutatóval (12:00, 14:00) és éjszakai szakvezetéssel (18:00) készülnek. Húsvét hétfőn tojáskeresgélő programmal és meglepetésekkel várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A túrát kedvelőknek is akad kikapcsolódási lehetőség, hiszen az Erdőajándéka Erdei Iskola gyönyörű erdei környezetben egész napos izgalmas erdei programot szervez a Hármashatár-hegyen. (További részletek: https://www.facebook.com/events/3089940294608868/?ref=newsfeed)

Április 17-én az Egererdő Zrt.-hez tartozó Mátravasúton, április 18-án a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton „Nyuszi Peti” kíséri végig az utazókat. A szervezők vasárnap 10.30 és 16 óra között nyuszisimogatóval készülnek a Szalajka-ház végállomásnál, hétfőn 9 és 15 óra között tojáskereséssel és kézműves foglalkozással várják a látogatókat a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban.

A Bakonyerdő Zrt. Festetics Imre Élményközpont Nyuszifül fesztivállal indítja az ünnepet. A látogatók vasárnap tojásvadászaton vehetnek részt, de lesz kvízjáték, húsvéti tojás készítés – tojásírással és berzseléssel –, valamint báránysimogató. 

Április 15-18. között a Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő Agostyáni Arborétum ünnepi nyitvatartás szerint, délelőtt 10 órától 17 óráig (utolsó jegyváltás 16.00) fogadja a látogatókat. A gyerekek 15 óráig húsvéti kincskeresésen vehetnek részt, vagyis akadályokat legyőzve gyűjtetik be a kertben elrejtett ajándékokat. Az arborétum, melyet a Gerecse gyöngyszemének is szoktak nevezni, egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban, így az év bármely időszakában érdemes felkeresni.

Április 16-án 20 órától a SEFAG Zrt.-hez tartozó Zselici Csillagparkban esti távcsöves bemutatót tartanak. Vasárnap a Kefag Zrt. kezelésében lévő Kecskeméti Arborétumban Virágzó tavasz elnevezésű túrát szerveznek a családoknak. A Mecsekerdő Zrt.-hez tartozó Mecsextrém Parkban tojásvadászatot és locsolóvers versenyt tartanak, de a felnőttek se maradnak program nélkül. A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Hubertus Erdészeti Erdei Iskolája többek között húsvéti mesesarokkal, nyuszi simogatóval, húsvéti kézműves foglalkozással várja a gyerekeket, míg a nagyobbak belekóstolhatnak a húsvéti kalácssütés rejtelmeibe is. Az ünnepek alatt a NEFAG Zrt. kezelésében lévő szolnoki Bagolyvár Vadaspark is nyitva tart és színes programokkal várja a családokat.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szedd magad a májusfát!

Következő cikk

Újjáépült a mátrafüredi Csatorna-völgy régi fahídjaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések