FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdő alapú biogazdaság hozzájárulása a klímaváltozás elleni küzdelemhez

Az Európai Bizottság Biogazdasági Tudásközpontja új weboldalt tett közzé, amely arra összpontosít, hogy az erdőalapú biogazdaság hogyan járul hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez a szén-dioxid-tárolás és az anyaghelyettesítés révén.

  • Az erdőalapú biogazdaság többféle módon járul hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez: az erdőkben tárolt szén és a fából készült termékekben tárolt szén révén, valamint azáltal, hogy a fát a fosszilis tüzelőanyagok és más, szén-dioxid-intenzívebb anyagok helyettesítésére használják.
  • Az erdők és a kitermelt fatermékek együttesen jelenleg az EU üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 10%-át kötik meg. Az erdők szén-dioxid-elnyelő képessége azonban számos tényező miatt csökken.
  • E tendencia megfordításához fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatra és erdősítésre van szükség. A hosszabb élettartamú és helyettesítési előnyökkel rendelkező fatermékek nagyobb mértékű felhasználása felé való elmozdulás szintén növelheti az éghajlatváltozás mérséklésének előnyeit.
  • A “rendszerszemléletű” elemzés segít megérteni a különböző lehetőségek közötti kompromisszumokat és szinergiákat, és optimalizálni az erdőalapú biogazdaság hozzájárulását Európa éghajlatvédelmi céljaihoz.

Rövid tájékoztató az erdőalapú biogazdaság szerepéről az éghajlatváltozás mérséklésében a szén-dioxid-tárolás és az anyaghelyettesítés révén. (16 oldal angolul, pdf)

A honlapon elérhető információ:

Üvegházhatású gázok kibocsátása és eltávolítása, az országok készítette leltárak.

Az európai erdők állapota, helyzete. A pán-európai térség erdeinek és erdőgazdálkodásának helyzete, trendjei.

FAO fa és fatermék termelés és forgalom statisztika 1961-2020.

Fatermékek a globális biogazdaságban. Olvassa el a FAO legújabb jelentését arról, hogy az erdei termékek hogyan járulnak hozzá a fosszilis alapú és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával járó termékek kiváltásához, erősítve ezzel a fenntartható fejlődést.

A fatermékek építési használatának klíma előnyei.

Az IPPC jelentése a klíma és területváltozásról.

Erdők föld feletti biomassza tömege. Távérzékelés alapján készült elemzés.

Erdő alapú biomasszával és klímaváltozással kapcsolatos kutatások.

Biomassza szótár, a téma fogalmainak jegyzéke és magyarázata.

A téma további, kiegészítő információs forrásai.

A legújabb bejegyzés 2022. március 28-ai: Az erdőalapú biogazdaság 2060-ig vezető útjai az éghajlatváltozás mérséklésére és a biológiai sokféleség védelmére vonatkozó politikai célok keretében.

Forrás: EU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szlovénia legnagyobb faépülete

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 121., 2022/15.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések