FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tavaszi erdei nagytakarítás

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott

A Tavaszi nagytakarítás elnevezésű országos kampány keretében takarítási akciónapot tartott a Bakonyerdő Zrt., melyhez csatlakozott a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A szemléletformáló esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az erdeinket ellepő szemétre, és közösen cselekedve együtt mentesítsük a természeti területeket a hulladéktól, hangzott el a Nosztorinál tartott tájékoztatón április 19-én.

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, a kiemelt kormányzati intézkedések között szerepel a szemétgyűjtés. A Nemzeti klíma- és természetvédelmi akciótervnek része, hogy mentesítsük Magyarországot az illegális hulladéktól. A Veszprém Megyei Kormányhivatal örömmel csatlakozott a Bakonyerdő Zrt. szemétgyűjtési akciójához, amit rendszeresen végez. 

A kormánymegbízott utalt a különféle erdészeti beruházásokra, fejlesztésekre, illetve a munkálatokra, melyekkel megtisztítják az ember testi és lelki felfrissülését szolgáló erdőket. Nem beszélve az oxigéndús, friss levegőről, az erdők por- és zajszűrő képességéről. Elhangzott, erdeink védelmével közfeladatot ellátó természeti kincsünket védjük. 

Takács Szabolcs üdvözölte a HulladékRadar nevű telefonos applikációt, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál fejlesztettek ki, és amit sokan letöltöttek, így jelezték az illegális hulladéklerakást. Ilyen bejelentés 2021. áprilisa óta 475 alkalommal érkezett a kormányhivatalhoz, ebből 130 a Balaton-felvidéket érinti. Ezzel több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. – Senki ne helyezzen el illegális hulladékot sehol! – hangsúlyozta Takács Szabolcs. Hozzátette, minden esetben adott terület tulajdonosát szólítják fel a szemét elszállítására. Ha a hivatal végezteti ezt el, akkor a költséget az adott terület tulajdonosa viseli. 

A megelőzésre, a környezeti nevelésre helyezte a hangsúlyt Varga László. A Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, ezt oly módon lehet elérni, ha a kirándulók, túrázók összegyűjtik maguk után a szemetet. Az erdőgazdaság jelentős anyagi erőforrásokat fordít a kirándulóhelyek folyamatos megtisztítására. A Bakonyerdő a Balaton-felvidéken, a Bakonyban sok állami erdőterületet kezel, ahol kiemelt kirándulóhelyek vannak. A mostani akcióban március 21-től, az erdők nemzetközi napjától április 22-ig, a Föld világnapjáig takarítanak. Ezalatt megtisztítják az erdőket, az út menti részeket a hulladéktól. A cégvezető szerint a pandémiás időszakban nagyon sokan keresték fel az erdőket, a társaság kiemelt feladatának tekinti a természet rendben tartását.

forrás: VEOL

Előző cikk

Litvánia faipara faexport korlátozást javasol

Következő cikk

Az EU megállapodott az Oroszországgal szembeni szankciók ötödik csomagjárólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések

Mi lesz veled fafeldolgozás?
Románia faipara segélykiáltást tett a kormányzat felé!
Erről (is) egyeztetnek az ErdőFórum 2022 rendezvényen.

Total
0
Share