FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tavaszi erdei nagytakarítás

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott

A Tavaszi nagytakarítás elnevezésű országos kampány keretében takarítási akciónapot tartott a Bakonyerdő Zrt., melyhez csatlakozott a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A szemléletformáló esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az erdeinket ellepő szemétre, és közösen cselekedve együtt mentesítsük a természeti területeket a hulladéktól, hangzott el a Nosztorinál tartott tájékoztatón április 19-én.

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, a kiemelt kormányzati intézkedések között szerepel a szemétgyűjtés. A Nemzeti klíma- és természetvédelmi akciótervnek része, hogy mentesítsük Magyarországot az illegális hulladéktól. A Veszprém Megyei Kormányhivatal örömmel csatlakozott a Bakonyerdő Zrt. szemétgyűjtési akciójához, amit rendszeresen végez. 

A kormánymegbízott utalt a különféle erdészeti beruházásokra, fejlesztésekre, illetve a munkálatokra, melyekkel megtisztítják az ember testi és lelki felfrissülését szolgáló erdőket. Nem beszélve az oxigéndús, friss levegőről, az erdők por- és zajszűrő képességéről. Elhangzott, erdeink védelmével közfeladatot ellátó természeti kincsünket védjük. 

Takács Szabolcs üdvözölte a HulladékRadar nevű telefonos applikációt, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál fejlesztettek ki, és amit sokan letöltöttek, így jelezték az illegális hulladéklerakást. Ilyen bejelentés 2021. áprilisa óta 475 alkalommal érkezett a kormányhivatalhoz, ebből 130 a Balaton-felvidéket érinti. Ezzel több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. – Senki ne helyezzen el illegális hulladékot sehol! – hangsúlyozta Takács Szabolcs. Hozzátette, minden esetben adott terület tulajdonosát szólítják fel a szemét elszállítására. Ha a hivatal végezteti ezt el, akkor a költséget az adott terület tulajdonosa viseli. 

A megelőzésre, a környezeti nevelésre helyezte a hangsúlyt Varga László. A Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, ezt oly módon lehet elérni, ha a kirándulók, túrázók összegyűjtik maguk után a szemetet. Az erdőgazdaság jelentős anyagi erőforrásokat fordít a kirándulóhelyek folyamatos megtisztítására. A Bakonyerdő a Balaton-felvidéken, a Bakonyban sok állami erdőterületet kezel, ahol kiemelt kirándulóhelyek vannak. A mostani akcióban március 21-től, az erdők nemzetközi napjától április 22-ig, a Föld világnapjáig takarítanak. Ezalatt megtisztítják az erdőket, az út menti részeket a hulladéktól. A cégvezető szerint a pandémiás időszakban nagyon sokan keresték fel az erdőket, a társaság kiemelt feladatának tekinti a természet rendben tartását.

forrás: VEOL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Litvánia faipara faexport korlátozást javasol

Következő cikk

Az EU megállapodott az Oroszországgal szembeni szankciók ötödik csomagjáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések