FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Átadták a Varázslatos Magyarország fotópályázat díjait

Az elmúlt 10 évben a nemzeti parkok gyakorlati természetvédelmi tevékenysége új dimenzióba lépett, országszerte több száz helyszínt érintve 320 ezer hektáron értünk el javulást a környezet állapotában – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Varázslatos Magyarország fotópályázat díjátadóján, Budapesten.

Potyó Imre érdemelte ki A magyar természetfotó nagydíját

A Varázslatos Magyarország fotópályázat díjátadója mára a pályázatban résztvevők mellett a hazai nemzeti park igazgatóságok és az Agrárminisztérium számára is az év kiemelt eseményévé, fontos ünnepé vált. A díjátadó és a kiállítás nemzeti parkjaink páratlan szépségét, változatosságát, élőviláguk látványos pillanatait tárja elénk, mindazt, amelynek megőrzésére a 10 nemzeti park igazgatóságot létrehozták – fogalmazott Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A Varázslatos Magyarországgal való együttműködés 10 évre tekint vissza és az Agrárminisztérium büszke erre a közös munkára, hangsúlyozta köszöntőjében a helyettes államtitkár. A fotóknak köszönhetően ismét rácsodálkozhat a nagyközönség arra, hogy mi mindent rejtenek nemzeti parkjaink és ismét bebizonyosodhat, hogy a természet a maga változatosságával kifogyhatatlan tárháza a fotótémáknak.

Balczó Bertalan rámutatott, hogy a változatosság, az élővilág sokfélesége nélkülözhetetlen környezetünk stabilitásához és alkalmazkodóképességének biztosításához. Kiemelte, egyre nyilvánvalóbb, hogy a zavartalan, jó állapotú ökoszisztémák fontos szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, az éghajlat szabályozásában és a klímaváltozás káros hatásainak ellensúlyozásában.

A helyettes államtitkár örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a Varázslatos Magyarország az Agrárminisztérium ajánlásával alapította meg A magyar természetfotó nagydíját. Kiemelte, hogy az együttműködés 10 éve alatt a nemzeti park igazgatóságok gyakorlati természetvédelmi tevékenysége is másik dimenzióba lépett. Az igazgatóságok költségvetése a 2010-es 4,5 milliárdhoz képest négyszeresére emelkedett, 2022-ben már 20 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Munkatársaik létszáma megduplázódott, 2010-hez képest 693-ról 1372-re emelkedett. Bővült az országos jelentőségű védett természeti területek hálózata, 82 db új védett természeti terület létesült, amelyek teljes kiterjedése 4200 hektár. Országszerte több száz helyszínt érintve 320 ezer hektáron – ami Budapest területének több mint hatszorosa – értünk el javulást a természeti környezet állapotában. 78 milliárd forint eredményes felhasználásáról tanúskodnak a revitalizálált Duna-ágak, az újjáélesztett alföldi löszpusztagyepek, vagy a mátrai kisvízi élőhelyek – sorolta.

Az Arany Daru szobor

A Varázslatos Magyarország fotópályázat a hazai nemzeti parkokban készített lélegzetelállító fotókkal, stratégiákon, intézkedéseken, projekteken, beavatkozásokon túlmutatóan, egy egészen más nyelven szólítja meg a nagyközönséget. A természeti örökségünk megőrzéséhez szükséges további változások inspirálásában, fontos szerepet vívott ki magának a pályázat azzal, hogy testközelbe hozza azokat a természeti jelenségeket, értékeket, amelyeket nemzeti parkjaink őriznek számunkra – zárta gondolatait Balczó Bertalan.

Ártér – Készítette: Szakolczai Krisztina

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 120., 2022/14.

Következő cikk

Hatalmas terület lángol CsernobilnálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Bondor Antal 90 éves

Dr. hc. dr. Bondor Antal az Erdőművelés Tanszék egykori tanszékvezetőjét az Erdészeti Tudományos Intézet volt főigazgatóját 90. születésnapja…
Total
4
Share