FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Forest Europe HLPD

A közelmúltban (2022.08.30.) miniszteri határozatot fogadott el Ukrajna erdészeti ágazatának újjáépítésének támogatásáról a FOREST EUROPE 44 tagállama az első magas szintű politikai párbeszéd (High-Level Policy Dialogue = HLPD) alkalmával, amely az érdekelt szereplők közötti, a legújabb tudományos eredményekről, a legjobb gyakorlatokról és a konkrét nemzeti szakpolitikákról folytatott eszmecserét célzó, széles körű párbeszéd.

A HLPD első részének címe a fenntartható erdőgazdálkodás volt: Az erdők biológiai sokféleségében rejlő lehetőségek felszabadítása címmel, és a folyamat elnökeként Cem Özdemir német szövetségi miniszter volt az, aki számos magas szintű képviselőt meghívott az eseményre. Minden egy tudománypolitikai jelentés bemutatásával kezdődött, amely a következő vita tudományos alapját szolgáltatta. Tekintse meg a szakpolitikai jelentést: Az európai erdők biológiai sokfélesége – hol tartunk?

Ezt követően Silvia Bender német államtitkár a svéd Vidékügyi Minisztérium államtitkárával, Oskar Magnussonnal, a cseh Mezőgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesével, Patrik Mlynářral és a Szerb Köztársaság Erdészeti Igazgatóságának igazgatójával, Saša Stamatovićcsal , illetve Eckart Senitza, Pro Silva és Erica Di Girolami, IFSA, részvételével megvitatta a fenntartható erdőgazdálkodás közös eredményeit az erdők biológiai sokféleségének csökkenésének megakadályozása érdekében.

Az erdőkkel és erdőgazdálkodással kapcsolatos újonnan felmerülő kérdésekkel foglalkozó ad hoc találkozók ezen koncepcióját a 2021-24-es munkaprogrammal vezették be a gyors-reagálási mechanizmus keretében, amely egy átfogó folyamat, amely összekapcsolódik a többi munkafolyamatokkal (fenntartható erdőgazdálkodás, erdészeti kockázatok, valamint zöld munkahelyek és erdei oktatás). Ez alkalommal a felmerülő kérdés az ukrán erdők és az erdészeti ágazat helyreállításának és fenntartható gazdálkodásának támogatására összpontosított. Az erdőkért felelős páneurópai miniszterek és a FOREST EUROPE folyamat megfigyelői határozottan jelezték az ukrán nép és az erdészeti ágazat iránti szolidaritásukat. Ljubov Poliakova, az Ukrán Állami Erdészeti Erőforrás Ügynökség Nemzetközi Együttműködési, Tudományos és Közkapcsolati Osztályának vezetője ismertette a helyzetet, majd Szerhij Vlaszenko, az Ukrán Állami Erdészeti Erőforrás Ügynökség helyettes vezetője gyakorlatilag csatlakozott, hogy megköszönje a folyamatnak a miniszteri határozat jóváhagyását és az általános támogatást.

Az utolsó szegmens az EFI új, szakpolitikai összefoglaló sorozatának hivatalos elindításával kezdődött, amely rövid, könnyen emészthető formátumban (2 x A4-es oldal) foglalja össze a szakpolitikailag releváns témákkal kapcsolatos tudományos ismereteket. A sorozat első kiadványát How can we effectively maintain and enhance forest biodiversity in Europe? címmel Bart Muys, az Forest Biodiversity in Europe jelentés vezető szerzője mutatta be.

Ezt követően María Jesús Rodríguez de Sancho, az Ökológiai Átmeneti és Demográfiai Kihívásért Felelős Minisztérium Biodiverzitás, Erdők és Sivatagosodás Főigazgatója (Spanyolország); Erno Järvinen, a finnországi Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium, Természeti Erőforrások Főosztályának Erdészeti és Bioenergia Osztályának vezetője; Fanny-Pomme Langue, CEPF; és Kelsey Perlman, Fern; az erdők biológiai sokféleségének megerősítésével kapcsolatos kihívásokat, hiányosságokat és lehetséges megoldásokat mutattak be, az erdők multifunkcionalitásának garantálása mellett.

Az első alkalommal szervezett esemény élő közvetítést mintegy 160 néző követte EU-szerte.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestEurope

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nyilatkozat az erdők fenntarthatóságáról

Következő cikk

Praktiker új marketing igazgatója



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések