FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőterületek rehabilitációja

Az erdőgazdálkodási potenciál helyreállítása, valamint az erdők természetességi állapotának javítása a célja annak a két pályázatnak, amelyet a Nyírerdő Zrt. nyújt be a Vidékfejlesztési programban (VP).

Az egyik pályázat célja az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és kezelésének előmozdítása, az erdők megfelelő ökológiai teljesítőképességének fenntartása, fejlesztése, valamint a természeti katasztrófaesemények által károsított erdőgazdálkodási potenciál helyreállítása. A Nyírerdő Zrt. működési területére az elmúlt években elsősorban az aszály-, a fagy- és a szélkár volt a jellemző.

A károsodott területeken az erdőpotenciál helyreállítása nagy költséget jelent a társaság számára, ezért tervezi igénybe venni az európai uniós forrást.
(FATÁJ kiegészítés: ebből a pályázati forrásból még 16 további erdőgazdasági zrt is tervezi a területükön bekövetkezett erdőkárok mérséklését, helyreállítását.)

A helyreállítás többnyire a teljes területen történő pótlással valósítható meg. Az érintett terület nagysága Hajdú-Bihar megyében mintegy 60 hektár – tájékoztatott megkeresésünkre Vereb István, a társaság kommunikációs munkatársa.

A másik tervezett pályázatról elmondta: célja az erdők természetességi állapotának javítása, az idegenhonos cserje- és fafajok visszaszorítása.

A teljes erdőszerkezet-átalakítással a jelenleginél magasabb természetességi állapotú állományok létrehozását kívánja előmozdítani a társaság. – Az intenzíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok eltávolítását támogatják ebben a konstrukcióban. Ennek nyomán az őshonos fafajú erdőállományok egészségi állapota, létfeltételei javulnak, továbbá a biológiai sokféleségük is fennmarad. Az érintett terület nagysága Hajdú-Biharban körülbelül 30 hektár – tette hozzá.

forrás: HAON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Európai parkettapiac meglódult

Következő cikk

Erdőtüzek SpanyolországbanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések