FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Spanyolországban

Tűzoltók dolgoznak a lángok előtt a Sierra de la Culebrában, a Zamora Provence-i Sierra de la Culebrában keletkezett erdőtűz során 2022. június 18-án, szombaton. Több ezer hektárnyi erdős hegyvidéki terület égett le Spanyolország északnyugati részén egy erdőtűzben, amely miatt több száz embert kellett evakuálni a közeli falvakból. A hatóságok szerint a Sierra de Culebra hegységben keletkezett lángok szerdán egy száraz elektromos vihar során keletkeztek. (Emilio Fraile/Europa Press via AP)

A spanyolországi Zamora tartományban keletkezett erdőtűz vasárnapra több mint 30 ezer hektárnyi területen (74 ezer acre) pusztított, és ezzel több évtizede az egyik legnagyobb erdőtűz Spanyolországban.

Az El Correo de Zamora című helyi lap “a tartomány eddigi legnagyobb katasztrófájának nevezte ebben az évszázadban”. A feltételezések szerint egy száraz zivatarból származó villám gyújtotta meg a tüzet, amelyet a rekordot döntő hőhullám táplált, amely az egész országban tikkasztó körülményekhez vezetett.

Ugyanez a veszélyes forgatókönyv játszódott le Spanyolország számos más területén is, több tucat erdőtüzet okozva. A legnagyobb azonban a zamorai hegyekben pusztított. A tűzoltók szombaton “szörnyetegnek” nevezték a Twitteren.

Kép a Villanueva de Valrrojo-i leégett fenyőerdőről / M.J.

Több mint 1000 embert evakuáltak a térség 20 településéről a hétvégén. Vasárnap reggel azt mondták, hogy mindannyian hazatérhetnek. Az evakuáltak között több ukrán menekült is volt, akik a háború elől menekültek, hogy aztán szembesüljenek Kasztília és León régiójának az évszázad legnagyobb tűzvészével.

A hőmérséklet csökkenése és a változó szél segített eloltani a zamorai tüzet, vasárnapra helyreállt a közlekedés és a vasútvonalak is a térségben. Kilenc nap rekordot döntő hőhullám után Spanyolország nagy részén végre visszatért a normális hőmérséklet.

forrás: AA.com.tr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőterületek rehabilitációja

Következő cikk

Erdőtüzek Németországban, Görögországban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések