FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

JESZ – kiemelt besorolás hosszabbítása

A 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban: szakirányító rendelet) 18. § (2) bekezdés alapján a jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolás meghosszabbítását az ahhoz szükséges feltételek teljesítésén túlmenően az érintett jogosult erdészeti szakszemélynek kérnie kell.

Tájékoztatjuk, hogy az NFK Erdészeti Főosztály elkészítette a meghosszabbítás kérelmére szolgáló formanyomtatványt.

A kérelemnyomtatvány megnevezése:
Jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolás meghosszabbításának kérelme

Az NFK honlapján pdf és Word formátumban az alábbi oldalakon érhető el:

az Erdészeti szakirányítók nyilvántartásba vételi kérelméhez kötődő: csoportban,

A kitöltött kérelemnyomtatványt az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes erdészeti hatósághoz szíveskedjék benyújtani.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyomtatvány nem csak a meghosszabbítás kérelméhez szükséges adatokat tartalmazza, hanem adategyeztetési céllal a jogosult erdészeti szakszemélyzet elérhetőségére vonatkozó adatokat is, így biztosított a lehetőség az eddig elmulasztott adatváltozások bejelentésére is.

A szakirányító rendelet 32. §-ban lévő „… július 1-éig tartó határozott időtartamra módosul” szövegrészt úgy kell értelmezni, hogy június 30-ig kell teljesíteni a meghosszabbítási feltételeket:

  • meghatározott mennyiségű kreditpont gyűjtés,
  • kötelező kiegészítő képzés teljesítése (miután eddig ilyet az NFK nem szervezett, ez most nem elvárás),
  • meghosszabbítási kérelem benyújtása.

Ezt a határnapot módosíthatja a tevékenység szüneteltetésének időtartama, amelyet annak megkezdése előtt nyolc nappal az érintett jogosult erdészeti szakszemélyzetnek be kell jelentenie az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes erdészeti hatósághoz. Ehhez nincs formanyomtatvány, a bejelentésnek a szüneteltetés tényét és időtartamát – annak kezdő és záró napjának meghatározásával – kell tartalmaznia. Fontos tudni, hogy a megadott szüneteltetési időtartam alatt a szakirányítási tevékenység nem folytatható (pl. nem írhat alá bejelentéseket, nem állíthat ki műveleti lapot, nem képviselheti szakirányítóként az erdőgazdálkodót, stb.).

A jelenlegi, úgynevezett „átmeneti időszak” (2-5 év) a 2020. július 1-én jogosult erdészeti szakszemélyzetként nyilvántartott szakszemélyzetre vonatkozik. Esetükben az addigi határozatlan időtartamú jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolásuk határozott időtartamúvá vált, hossza a többi besorolásuktól (szakképzettség, rendészeti feladatellátás) függően 2-5 év lett. Lényeges, hogy a 2020. július 1-i állapot szerinti az „átmeneti időszak” hosszának meghatározása, amelyet NEM BEFOLYÁSOL az, hogy az azóta eltelt időszakban a jogosult erdészeti szakszemélyzet többi besorolása megváltozott:

  • rendész lett vagy éppen elvesztette azt a besorolását;
  • a középfokú szakirányú végzettsége mellé megszerezte a felsőfokú szakirányú végzettségét;
  • a felsőfokú szakirányú végzettsége mellé egyéb felsőfokú végzettséget szerzett. 

Amennyiben 2020. július 1-ét követően a jogosult erdészeti szakszemélyzet elvesztette, majd ismét megszerezte a jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolását, akkor ő kiesett az „átmeneti időszak”-ból, rá már a jogosultság újbóli megszerzésétől számított 5 éves időtartam vonatkozik, amelyet már nem befolyásol a többi besorolása.

Budapest, 2022. június 10.

                                                                                                                      Nemzeti Földügyi Központ, Erdészeti Főosztály

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fából épült felhőkarcoló Svédországban

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 130., 2022/24.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version