FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Látogatás a 100 éves Rojek cégnél

A ROJEK családi vállalkozás évszázados gépgyártási hagyományokkal rendelkezik. Székhelye a Hradec Králové régióban található Kostelec nad Orlicíban található. Itt van a gyártóüzem és a bemutatóterem, ahol a faipari gépek teljes választékát és a fűtőkazánok széles választékát kínálják. A vállalatot Josef Rojek alapította 1921-ben.

A Rojek cég Csehországban, illetve a telephely a térképen. (Kattintva megnyílik a térkép.)

A cég a saját tervezésű, kiváló minőségű, klasszikus faipari gépekkel még a gazdasági válság és a háborús évek alatt is sikeresen prosperált. A kialakulóban lévő hagyomány csak 1948-ban szakadt meg. Ebből a II Világháború előtti időszakból származó számos gép még mindig működőképes, és bizonyos technikai és erkölcsi kopások ellenére még mindig széles körben használják azokat nagyon szilárd és időtálló felépítésük miatt. Josef Rojek családi vállalkozását unokája, Mgr. Jiří Rojek vette át 1991-ben. Az ő fia, Evžen Rojek pedig folytatja a családi hagyományt.

Azok a bizonyos régi öntöttvas vázas gépek.

A ROJEK cég a maga területén a jelentős gyártó, négy kontinensen rendelkezik értékesítési irodákkal.

A Rojek cég bejárata

A cég 2021-ben volt 100 éves, de a pandémia miatt 2022-ben május 18-20. között tudta ismét megrendezni három napos házivásárát, nyílt napjait mely egyben a fennállás ünnepi évfordulója is volt. Erre a WOODTECH Csoport is meghívást kapott, mint a márka patinás forgalmazója. (A Woodtech Csoport folytatja a Csiba Kft.korábbi tevékenységét.)

A profi EURO 9 gépek a bemutató teremben.
A profi INDUSTRY 9 gyalugép gyakorlati bemutatása.

A Rojek cégnek 2005., majd a 2008. végi válság után volt néhány kevésbé kedvező éve. Ugyanakkor 2020. óta megújult menedzsmenttel, a régi műszaki bázist bővítve gyártja a hagyományosan megbízható, új fejlesztésű termékeit, melyeket az egész világon forgalmaz.

A bemutató gépekhez készítettek ilyen speciális látvány lapokat is. Ugyanis 16 mm vastagságig képesek a nagy, lézerrel működő számítógép vezérelt szabász gépükkel acéllemezt megmunkálni, így ezt is könnyen elkészíthették.

A nyílt napon bemutatták a régi és új termékpalettát, EURO9, Industry9, KDR faipari termékcsaládokat és a kazánokat. Az EURO 9 termékcsalád tagjai saját tervezésű, profi kombinált asztalosipari gépek. Ezek színe: zöld. Az INDUSTRY 9 termékcsalád tagjai is saját tervezésűek, ezek klasszikus profi (egy műveletes) faipari gépek. Ezek színe: kék. A KDR termékcsalád tagjai pedig könnyebb faipari gépek és kiegészítő eszközök, melyekre minden asztalos műhelyben szükség lehet. Ezek narancssárga színű gépek. (E bekezdésben a cég honlapjának angol felületeire vezetnek a kapcsolók. A honlapjuk ugyanakkor 5 nyelven működik.) A kazánok színe meg persze piros. A kazánok pellethez, briketthez, tűzifához és aprítékhoz való eszközök.

A termékbemutató csarnok, a KDR termékcsalád gépeivel.

A WOODTECH CSOPORT a gyár magyarországi képviseletét látja el, a teljes termékpalettára vonatkozóan, tanácsadással és teljes körű alkatrészellátással. A régi, 20-30 éves gépekhez is tudnak alkatrészt biztosítani. Komoly érdeklődő részére a Woodtech meg tudja oldani a Rojek gyár megtekintését, amely program mellet nyilván adódik majd némi jó cseh sör is.

Profi céghez illő profi hús sütő berendezés. Fatüzeléssel. Persze gondosan megtervezett, lézer vágott alkatrészekből, csapágyazott nyárssal.

No és persze, ahogy az rendes nyílt napokhoz illik, volt némi “ellátmány” is a számos érdeklődő részére.

Írta, fényképezte: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 129., 2022/23.

Következő cikk

Az EU Bizottság azt javasolja, hogy a örökerdő legyen az uralkodó módszer - a kutatók szerint ez visszatérés a gyűjtögető gazdálkodáshoz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések