FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A papíripar új szintre emeli a körforgást a 2030-as újrafeldolgozási céllal

Az európai papírértéklánc tegnap Brüsszelben összegyűlt képviselői ígéretet tettek arra, hogy 2030-ra az összes felhasznált papír 76%-át újrahasznosítják. A kötelezettségvállalásra az Európai Papírújrafeldolgozási Díj 8. alkalmával került sor, amelyen két olyan projekt kapta meg az európai papírújrafeldolgozó közösség legmagasabb elismerését, amelyek új utat nyitottak a papír újrafeldolgozásában. Az eseményről készült videofelvétel online elérhető.

Az új, ambiciózus 76%-os újrafeldolgozási arányt, amelyet úgy számolnak ki, hogy a használt papír újrahasznosítását elosztják a teljes papír- és kartonfogyasztással, 2030-ra kell elérni. Ez mind globális szinten, mind az anyagiparban a legjobb teljesítményt jelenti, mivel a papír és a karton a legtöbb újrahasznosított anyag Európában.

CELAB Project Team. MEP Anna Michelle Asimakopoulou credits Koen-Van-Buggenhout

A kötelezettségvállalás a ma közzétett, a papír újrahasznosításáról szóló új európai nyilatkozatban (European Declaration on Paper Recycling 2021-2030) szerepel. A dokumentum intézkedéseket határoz meg a papírgazdálkodás optimalizálására a folyamatos újrahasznosítási körfolyamat minden egyes lépcsőfokán. Ez számos műveletet foglal magában, a papír- és kartongyártástól kezdve a papír és karton termékekké és nyomtatványokká átalakításán át a begyűjtésig, válogatásig és újrahasznosításig. A folyamat minden egyes lépése különálló ipari ágazatot képez, amely csak bizonyos fokú horizontális integrációval rendelkezik, így az ambiciózus újrafeldolgozási cél eléréséhez elengedhetetlen az együttműködés.

EnEWA Project Team. MEP Anna Michelle Asimakopoulou credits Koen-Van-Buggenhout

Töltse le a papír újrahasznosításáról szóló európai nyilatkozatot 2021-2030. (12 oldal, angolul, pdf)

A nyilatkozatot társaláíró iparágak azonban leszögezik, hogy az uniós és helyi hatóságok részéről számos engedélyező feltételnek kell teljesülnie. Többek között a papírhulladék energianyerési célú felhasználásának korlátozása, valamint annak biztosítása, hogy a papírt elkülönítve gyűjtsék az anyag minőségének megőrzése érdekében.

A szelektív papírgyűjtés a magasabb szintű újrafeldolgozás előfeltétele is, és ezt tovább kell támogatni. A papír értéklánc azonban a határokat is feszegeti a tekintetben, hogy milyen további termékeket lehetne újrahasznosítani, és hogyan lehetne hozzáférni a szelektív gyűjtésbe nem kerülő papírhulladékhoz. Az Európai Papírújrafeldolgozási Díj nyertes projektjei mindkét kihívást kezelik. Az EnEWA, a német Szövetségi Éghajlatvédelmi Minisztérium által finanszírozott kutatási és fejlesztési projekt a papír válogatásának, tisztításának és újrahasznosításának optimalizálására összpontosít, még akkor is, ha a papír más háztartási vagy kereskedelmi hulladékmaradványokkal keveredik. A “tájékoztatás és oktatás” kategóriában díjazott CELAB projekt iparágközi kezdeményezés az öntapadós címkék újrahasznosítására.

Forrás: CEPI

Az Európai Papír Újrahasznosítási Tanács

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Megfékezték az erdőtüzet Miskolc közelében

Következő cikk

Innováció és együttműködés az erdőgazdálkodásban - KAP EIP



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések