FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megfékezték az erdőtüzet Miskolc közelében

Az MTI szerint 30, majd 100 ha-on égett a fenyőerdő Miskolc közelében, s késő estére sikerült megakadályozni a lángok tovaterjedését a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak. / A Lillafüred Online szerint a Bükk fennsík a helyszín és a tüzet eloltották. / Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított.

2022. július 1., péntek 18:59

Mintegy harminc hektáron ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a miskolci, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoznak a lángok megfékezésén. A helyszínre riasztották a tiszaújvárosi és ózdi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltókat is.

2022. július 1., péntek 19:51

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében – tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t. Rinyu Zsuzsanna elmondta: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva próbálják eloltani a lángokat. A helyszínre tartanak az ózdi és az encsi hivatásos tűzoltók is. A rendőrség intézkedett az útszakasz lezárásáról – közölte a helyettes szóvivő.

2022. július 1., péntek 22:52

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében pénteken késő este, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Rinyu Zsuzsanna korábban az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai és a szerencsi hivatásos, valamint a mezőcsáti önkéntes tűzoltók több oldalról próbálják eloltani a lángokat. A rendőrség intézkedett az útszakasz lezárásáról – közölte a helyettes szóvivő. A helyszínre számos településről érkeztek önkéntes és hivatásos tűzoltók a munkálatok segítésére.

Forrás: MTI
A nyitókép illusztráció

Lillafüred Online:

Július 1-jén nem sokkal éjfél előtt:

Éjfél után eleredt az eső, az egységeknek túlnyomórészt sikerült megfékeznie a tüzet. Jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a hatóságok a tűz megfékezésén. A legfrissebb információk szerint a tűz a Nagymező felé terjed.

Július 2. délelőtt:

Eloltották az erdőtüzet a Bükkben! 🌧🚒🔥 Mint ahogyan azt éjszakai cikkünkben is írtuk, a tűzoltók és a kiadós eső eloltotta Bükkben tomboló erdőtüzet. A helyi médiumok stábjai hamarosan elindulnak a helyszínre, köztük mi is, ahonnan friss képekkel mutatjuk majd a meg a tűz pusztítását.

Július 2. délután:

Az első fotók a leégett Bükk-fennsíkról.🔥 Hamarosan galériával, és légi fotókkal érkezünk.

Július 2. késő délután:

Füstölgő fatörzsek, füstszag, leégett fák és aljnövényzet; Így fest a Bükk-fennsík az erdőtűz másnapján😔🔥 A tűz oka ismeretlen. Fotók: Horváth Csongor és Szilágyi Dorka

Július 2. késő délután:

Friss légi felvételeken a több hektáron leégett természetvédelmi terület a Bükk-fennsíkon🔥🚁 [Fotók:Horváth Csongor]

Északerdő Zrt. július 02. este:

Erdőtűz a Bükkben: tart a kárfelmérés

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében van az a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított. A pénteken délután 16.00 óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron. Jórészt bükkösökben pusztított, természetes és mesterséges erdőfelújítások, valamint 100-120 éves állományok egyaránt áldozatául estek. Ezeken túl néhány hektár erdei- valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett. A lángok továbbterjedését hajnali egy óra körül sikerült meggátolni, az éjszakai záporok nagyban segítették a védekezést.

A kárfelmérés még tart, pontos adatok csak később állnak majd rendelkezésre. Előreláthatóan napokig biztosítanak tűzőrséget a szakemberek, hogy megakadályozzák a lángok újabb fellobbanását. Sok az odvas- és holtfa, amely még most is izzik, és arra is van példa, hogy egy-egy lábon álló törzs borul ki, ezért mindenkitől azt kéri a társaság, hogy kerülje el az érintett területet. Az erdőgazdaság ezúton is köszöni az önkéntesek segítségét – mondta Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2022.07.02. 20:53

Mintegy 65 hektárnyi területen égett a facsemetés Miskolc külterületén július első napján. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei az oltás idején és a tűz eloltása után is a helyszínen voltak. A tűzhöz a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották el a lángokat.

Az érintett helyszín a Natura 2000 hálózat része is egyben, a Bükk-fennsík és a Lök-völgy (HUBN20001) kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület, a Bükk hegység és peremterületei (HUBN10003) különleges madárvédelmi terület részét képezi. (Utóbbi fenntartási terve elérhető ITT.). A tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek néhány éve őshonos bükkel felújított területei, de fenyvesek, valamint a töbrök rétjeinek egy része is. A természeti kár várhatóan jelentős, többek között a fokozottan védett tűzliliom (Lilium bulbiferum), a hazánkban csak itt előforduló, posztglaciális reliktum északi sárkányfű (Dracocephalum ruyschiana) és a védett pávafarkú salamonpecsét (Polygonatum verticillatum) állományai érintettek.

A fotógaléria a BNPI cikkében nézhető végig, kattintson a képcsoportra.

A területen előfordulnak a ritka bükki szerecsenboglárka (Aricia artaxerxes) és a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) állományai. Mindkét faj most repül, most van a szaporodási időszakuk, már petéik is vannak. A peték biztosan elpusztultak a tűzben, a lepkék nem feltétlenül. Amely nappali lepkét besötétedés után érte el a tűz, azok is nagy valószínűség szerint elpusztultak, mert a sötétben nem tudtak tájékozódni és nem tudtak hatékonyan elmenekülni. Az éjjeli lepkék számára a tűz fénye valamennyire vonzó hatású, így lehet, hogy sok egyed épp a tűz felé repült és elpusztult. A tűzzel részben érintett a védett szép hegyisáska (Arcyptera fusca) állománya is. A gyepekben élő egyenesszárnyúak (sáskák, szöcskék) is csak bizonyos távolságon belül képesek elmenekülni a tűz elől, de élőhelyeik elvesztése a túlélők szaporodási esélyeit is minimalizálja. A röpképtelen fajok (például pókok) menekülésére csak nagyon kis távolságon belül lehet eredményes.

Mivel a szárazság miatt a tűz gyakorlatilag a csupasz talajfelszínig mindent leégetett, így a talajfelszín közelében sem volt sok esély a túlélésre. A terület gerinctelen állatvilágának regenerációja az elkövetkező években jórészt a szomszédos területekről való betelepüléssel lehetséges. A természeti károk felmérése folyamatosan zajlik, részletesebb információkkal ezek befejezése után tudunk szolgálni.

Ezúton is köszönjük a munkáját mindenkinek, aki részt vett a tűz megfékezésében és eloltásában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A jövő erdeiért ma kell cselekednünk

Következő cikk

A papíripar új szintre emeli a körforgást a 2030-as újrafeldolgozási céllal



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések