FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPF: Az európai erdőtulajdonosok nyilatkozata a 2022. évi pusztító hőhullámról és tűzvészről

Az európai erdőtulajdonosok teljes szolidaritásukat fejezik ki az Európa-szerte tomboló szörnyű aszályok és erdőtüzek által érintett emberekkel. Gondolataink az erdőtulajdonosokkal, földtulajdonosokkal és gazdálkodókkal vannak, akik néhány óra alatt több generáció munkáját látták megsemmisülni.

E tragédia közepette hálánkat fejezzük ki mindazoknak, akik vég nélkül küzdenek a tüzek előretörése ellen, új tűzfészkeket nyitnak, és megpróbálják enyhíteni a tűznek a tájra gyakorolt hatásait. Érdemes megjegyezni, hogy az EU polgári védelmi mechanizmusa további légi támogatást tudott irányítani más uniós tagállamokból Portugáliába, Spanyolországba, Albániába és Szlovéniába a tüzekre adott válaszlépések támogatására.

Az erdőtüzek az EU valamennyi területét érintik, északról délre, keletről nyugatra, és a folyamatban lévő éghajlatváltozás csak fokozza az erdőtüzek intenzitását és gyakoriságát. A lepusztult területek helyreállítása a változó körülményekkel szemben ellenállóbb táj megteremtése érdekében döntő fontosságú lesz, és ehhez erős és hosszú távú politikai és pénzügyi támogatásra lesz szükség. Az európai erdőtulajdonosok mindig is elkötelezettek voltak és lesznek erdeik kezelése mellett, és továbbra is dolgoznak az erdőtüzek megelőzésén, valamint a leégett területek újjáépítésén és helyreállításán.

Az erdőtüzek nemcsak az emberekre és a vidéki területekre, a környezetre és a biológiai sokféleségre jelentenek komoly veszélyt, hanem az erdők éghajlatváltozás mérséklési potenciálját is komolyan veszélyeztetik. Az erdőkben található CO2, a fatermékekben tárolt szén-dioxid, valamint a fosszilis anyagok és energia helyettesítése döntő szerepet játszik az éghajlatváltozás mérséklésében. Ha erdőtüzek keletkeznek, mindezek az előnyök a megélhetéssel együtt megsemmisülnek. Ami még rosszabb, az erdőtüzek az üvegházhatású gázok nagymértékű kibocsátói, ami felgyorsítja az éghajlatváltozás folyamatát.

Az erdőtüzek hatását úgy lehet a legjobban minimalizálni, ha csökkentjük annak valószínűségét, hogy egyáltalán keletkezzenek. Az erdőtüzek megelőzése aktív fenntartható erdőgazdálkodással érhető el. Azonban olyan szélsőséges körülmények között, mint amilyeneknek ma tanúi vagyunk, a tűzgyújtást nem mindig lehet teljesen megakadályozni. Ezért ezeket a megelőzési gyakorlatokat ki kell egészíteni az európai erdei ökoszisztémák helyi viszonyaihoz igazított, megfelelően megtervezett és végrehajtott felkészültségi és reagálási intézkedésekkel.

Forrás: CEPF, Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fából nem vaskarika

Következő cikk

Pótfelvételi az Erdőmérnöki Karon




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version