FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hiánycikk lett a tűzifa

Megrohamozták a fatelepeket és a klímaszaküzleteket az érdiek, miután kiderült, a kormány a rezsicsökkentést is csökkenteni fogja. A vevők szinte egymás kezéből kapkodják a tűzifát, az iramot a kereskedők és az erdészetek sem bírják szusszal.

A keményfarönk lehet az idei év Chanel táskája: az országos helyzetnek megfelelően Érden is nagyon megugrott a tűzifa és a szén iránti kereslet, miután kiderült, hogy a kormány a rezsicsökkentést is drasztikusan csökkenti, az átlagfogyasztás felett pedig közel piaci áron kell fizetnünk a felhasznált áramért és gázért. A helyzetre már reagált a 65 ezer hektáros területen, Érd térségében is gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt.: honlapjukon emlékeztettek rá, hogy a fakitermelés ciklikus tevékenység, az erdők vegetációs időszakában természetvédelmi okokból szüneteltetik, újabb megrendeléseket ezért csak az őszi kitermelés megkezdése után tudnak felvenni.

kiürült a fatelep tűzifa-tárolója

Nem bírják az iramot

Lapunk több érdi fatelepet felkeresett – eközben általános tüzelőhiánnyal és kimerült eladókkal találkoztunk. „Július 18-án úgy döntöttünk, hogy szeptemberig már nem veszünk fel új megrendelést. Sem tüzelőanyaggal, sem munkaerővel nem bírjuk az iramot, napi 120 telefonhívást kezelünk. Ami még raktáron van, azt kivisszük, emellett szórt (azaz ömlesztett) fát szoktunk még eladni, jellemzően négy köbméteres tételekben” – mondta a Zso-Fa fakereskedés munkatársa, Ildikó.

Óriási tülekedésről számolt be Fazekas Fatelepnél dolgozó Máté: szerinte most az is tűzifát keres, akinek kandallója sincsen, azt később majd megveszi a faanyag mellé. Mint elmondta, ők egy somogyi erdészettől szerzik– vagy inkább szereznék– be a tüzelőt, de az erdészet sem bír lépést tartani a felvásárlási dömpinggel. „Ha tíz kamionnyi fát kérünk, abból kettő érkezik meg, de a szénnel sem jobb a helyzet, fogyóban vannak a készleteink.”

Furcsa helyzettel találkoztunk a Wood-Fatelepnél: egyik munkatársuk azt mondta, naponta legalább százan hívják őket tűzifát keresve, de már nem tudnak mit eladni – korábban Ukrajnából, illetve Romániából rendelték a faanyagot, de ez is nagyon megdrágult. Beszéltünk ugyanakkor a cég másik dolgozójával is, aki szerint már egy éve nem árulnak a telepen tüzelőt.

Körkérdésünkből kiderült, hogy a vevők akár négyszer annyi fát is rendelnek, mint 2020-ban és 2021-ben, ám a felvásárlási hullám nem az utóbbi két hétben kezdődött: már áprilisban nőtt a kereslet, amikor egyértelművé vált, hogy az orosz-ukrán háború következményeként nagyon megdrágulhat idén a jellemzően Oroszországból importált földgáz és a kőolaj.

forrás: ÉrdMost 2022-07-26

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fafűtés, fából meleget - Németország

Következő cikk

Európai Év Fája 2022



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések