FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megindult a roham a tűzifáért

Egyik napról a másikra, már a nyár derekán megindult a roham a tűzifa kereskedőknél, tapasztalták a somogyi tűzifa telepeken. A törzsvevőkön kívül újak is feltűntek,és készleteket igyekszik felhalmozni, mert a tél nem ígérkezik könnyűnek.

A körültekintő emberek szeretnek időben gondoskodni a tűzifáról, és az idei év abban jelentett különbséget, hogy ez a gondoskodás korábban megkezdődött. Ez jelzés arra nézve is, hogy a világpiaci energetikai folyamatokat figyelemmel kísérik a fogyasztók. A kitermelési lehetőségek az állami erdészetekben folyamatosan és tervezetten zajlanak, a magánerdőkben viszont az idén kevesebb fát termeltek ki, mondta Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke. Ennek jogszabályi változás az oka, fedte fel. 

– Nagyon sokan már nem lehetnek jogosult erdőgazdálkodók, mert a korábbi megbízásos szerződéseik tartalma hiányos volt, így megszűntek ezek a jogviszonyok – mondta Mocz András. – Sok magánerdőnek így tulajdonosa van, de gazdálkodója nincsen az országban. Emiatt a fakitermelési lehetőség szűkült, ez minimum egymillió köbméterrel kevesebbet jelent országos szinten. A gazdálkodói jogviszony megteremtésében fel kell zárkózni a az erdőtulajdonosoknak, és arról senki nem tehet, hogy pont egy ilyen válságos évben jött ez a változás. 

Nem lesz olcsóbb a tűzifa

A növekvő kereslet hajthatja felfelé a tűzifa árakat, és ez egy hosszabb folyamat része, mert már tavasz óta emelkedtek az árak. Az ősszel, illetve a tél beálltára azonban még magasabb árakra számíthatnak a vevők. Az emelkedés mértékét nehéz megjósolni, de 10-20 százalékos árnövekedést valószínűnek tart Mocz András is. Ennek oka nemcsak a keresleti igények növekedése, hanem a fakitermelés költségeinek az emelkedése is, hiszen gázolajjal megy a traktor és benzinnel a motorfűrész, és a munkabéreket is ki kell fizetni, tette hozzá.       

Momentán pénteken a jövő hétre már nem tud felvenni rendelést a kaposvári Meiszterics László, de bízik abban, hogy hamarosan javul a a helyzet. A SEFAG Zrt-től veszik a fát, és a szerződés ellenére még nem érkezett meg az ígért mennyiség, pedig nagy szükség lenne rá, mert egyre nő a kereslet nyáron is a tűzifa után. Annak ellenére, hogy ebben az évben már háromszor emelték a tűzifa árát, egy fél év alatt összesen 50 százalékos emelkedést könyvelhettek el, így most 30 ezer forintba kerül egy erdei köbméter, és a tűzifa kiszállítása is külön költséget jelent. A nyugdíjas vevők az idei nyáron még nem jelentek meg, ellenben feltűnt egy tehetősebb réteg, ők 6, de akár 9 ládával is visznek a fából, hogy tartalékot képezzenek a télre. A nyugdíjasok általában később jelennek meg, és csak néhány ládára van szükségük. A most megjelenő új vásárlók azonban egyértelműen felhalmoznak, és főként olyanok, akik eddig gázzal vagy villannyal fűtöttek, állapította meg a tűzifakereskedő. 


Robbanásszerűen megugrott a kereslet a tűzifa iránt a rezsicsökkentés módosításával kapcsolatos kormányzati bejelentés óta. A roham a tűzifa árát is jelentősen emeli. A kialakult helyzet miatt egyre többen vesznek kandallót és kályhát is. Az ATV Híradójának nyilatkozó kereskedő szerint az elmúlt 3 nap alatt annyian vásároltak nála, mint egy átlagos téli hónapban. Az energia veszélyhelyzetről szóló rendelet időközben megjelent a Magyar Közlönyben, a rezsiárakkal kapcsolatos kérdéseket azonban nem tisztázza. Az ATV Híradójának riportja.

Pakolják a léceket egy budapesti tüzép telepen. A cég idáig csak építőanyag értékesítéssel foglalkozott, nemrég azonban úgy döntött a tulajdonos, hogy tűzifát is fognak árulni. Arra azonban nem számított, hogy ilyen nehézkes lesz a beszerzés.

“Egy-egy beszállítótól 10-15 kamionnal rendeltem, de abból szerintem kb 1-2 kamion fog megérkezni” – mondta Híradónknak. Romániából és Szlovákiából is rendelt, de a beszállítók előre jelezték, hogy egész Európában tűzifa hiány van. Pedig nagy lenne rá az igény.

“A vásárlók 90 százaléka most csak tűzifát keres. Akik idáig csak faanyagot igényeltek tőlünk, most már azok is csak tűzifát keresnek” – fűzte hozzá.

Szerdán jelentette be a kormány, hogy akiknek átlag feletti a gáz, és az áramfogyasztásuk, azoknak a különbözet után a rezsicsökkentett ár helyett piaci árat kell fizetniük. Azóta robbanásszerűen megugrott a fa iránti kereslet ebben a szécsényi tűzifa kereskedésben is.

Míg van akit az óvatosság hajt, más spórolni szeretne. Pedig a fa ára is az égbe szökött. Egy köbméter 43.000 forintba kerül, tavalyhoz képest 7 ezer forinttal drágább. De sokan úgy számolnak, még így is olcsóbb, mintha gázzal vagy árammal fűtenének. Ezért rengetegen vesznek kandallót vagy kályhát.

“A forgalom 3 nap alatt annyi volt, mint egy téli hónap egész hónapos forgalma. Tényleg többszörösére ugrott a kereslet. Főképp az egyszerű és beépíthető kandallókat és a kandallókályhákat keresik” – nyilatkozta Híradónknak egy kereskedő.

Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben egy határozat. Ebben a kormány felhívta az illetékes minisztereket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az energia-veszélyhelyzet elhárítása érdekében. A rezsicsökkentés átalakításának részletszabályairól azonban nem rendelkezett a kormány.


A tüzépesek nyáron általában unatkozni szoktak, a rezsicsökkentés módosításáról szóló szerdai kormánybejelentés másnapján viszont harminc fokos hőségben rohanták le a telepeket a vásárlók szénért és tűzifáért. Győri, szegedi és pécsi tudósítóink jelentése szerint azonban most többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt. A tüzépeket most sokszor azzal keresik fel, hogy mindegy milyen áron, csak legyen szén vagy fatüzelő. Több helyen mára ki is fogytak a készletek, és bizonytalan az utánpótlás a csehországi és lengyelországi bányákból, vagy a hamburgi kikötőből.

Győr és a kisalföldi térség egyik legnagyobb telepén olyan élet volt a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormánybejelentés másnapján, mintha ismét a kilencvenes éveket írnánk, és nem harminc fok lenne, hanem sűrű pelyhekben hullana, és azonnal hajunkra fagyna a hó.

Szegeden sem könnyű most tűzifát vásárolni. A Telex helyi tudósítója által felhívott két kereskedő is azt mondta, hogy az utóbbi két napban nagyon sok vevőjük volt, már mindent eladtak emelt áron is. Talán a jövő héten kapnak majd megint fát, ha sikerül beszerezni. Egyikük szerint évek óta nem volt ilyen nagy kereslet. A másik kereskedő szenet is árul, nála a brikett is mind elfogyott.

Az új beszerzés után az egyik kereskedő szerint a tűzifa-árak kalodánként – azaz 1 erdei köbméterenként – 20 ezer forintot is nőhetnek. Egy harmadik kereskedő azt mondta, érdemes mielőbb beszerezni a télire való fát, mert szerinte hiány várható: a hazai gyorsan elfogy, és arra számít, hogy külföldről alig kapunk tüzelőt.

A fa is többe kerül

A győri tüzépen Krafcsik Gábor is megerősíti: a fatüzelő ára is megemelkedett, és az iránt is ugyanúgy megugrott a kereslet. Kérdéses, elegendő lesz-e a koratavasszal kivágott mennyiség, amit aligha a mostani keresletre számítva kalkuláltak ki. Krafcsik Gábor szerint könnyen elképzelhető, hogy egy hónapig a fa is hiánycikk lesz.

Mert ha engedélyezik is szeptembertől a friss vágásokat, több hétig tart, amire abból készlet lesz, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyire gazdaságtalan dolog nyers fával fűteni.

A tüzépen egyébként most 4300-ért adják el azt a fát, ami tavaly 3400 forintba került mázsánként.

forrás: Sonline 07-16, ATV 07-16, telex 07-16

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lángba borult a fél ország

Következő cikk

Hortobágyi Nemzeti Park új vezetője



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések