FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fafűtés, fából meleget – Németország

A Német Fűtőipari Szövetség kiadványa a fafűtésről – Fafűtés Kezdeményezés

A fa megújuló nyersanyag, amely növekedése során körülbelül annyi CO2-t nyel el, mint amennyit égetése során kibocsát. Ezáltal nagyon környezetbarát. Sokan újra fával fűtenek – akár az egész épületet, akár egyes helyiségeket. Az egy- és kétlakásos családi házak esetében a fapellet vagy a tűzifa a legelterjedtebb tüzelőanyag. Az ENplus rendszernek köszönhetően a pelletre a gyártástól a szállításig szigorú minőségi kritériumok vonatkoznak.

A Német Fűtőipari Szövetség vonatkozó honlapoldala szerint a fapellet teljesen automatizálhatóan alkalmazható és nagyon kényelmes. Ezt napenergiával kombinálva lehet a legjobb megoldást megtalálni.

Sok lakástulajdonos egyes helyiségeket teljesen vagy más fűtési rendszer mellett fa- vagy pelletkályhával fűt. Az ilyen kályha kellemes sugárzó hőt bocsát ki, és kényelmesebbé teszi a helyiséget. Van értelme vízzsebbel ellátott készüléket telepíteni. Ez azt jelenti, hogy a kályha hőcserélőn keresztül kapcsolódik a fűtési rendszerhez, és így működés közben egyidejűleg melegíti a meleg vizet vagy a fűtőtartályt.

Az említett oldalról elérhető a “Fa – a nagyszerű megújuló energiaforrás” című, 21 oldalas kiadvány, mely alaposan körüljárja a fával fűtéssel kapcsolatos összes információt. (pdf, 3 MB, németül)

A Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Thomas Bareiß az alábbi köszöntőszavakkal vállalta a kiadvány és a kezdeményezés védnökségét:

A fa CO₂-semlegesen fűt.
A fafűtéssel kapcsolatos kezdeményezés jelen kiadványának címe jogosan a következő “A fa – a nagyszerű megújuló energiaforrás”.
A fafűtés 120 terawattórával Németország végső energiafogyasztásának jó öt százalékát biztosítja CO₂-semlegesen, ami valamivel több, mint az elért szélenergia.
A nagyrészt őshonos, határozottan fenntartható és klímabarát fafűtés jelenti a megújuló energiák legfontosabb hozzájárulását a fűtési piacon, hiszen Németország végső megújuló energiafogyasztásának több mint 50 százalékát teszi ki. A Fafűtés Kezdeményezés koherens koncepciót kínál a CO₂-semleges energiaforrás, a fa fenntartható és ugyanakkor tiszta felhasználására. A korszerű tüzelési technológiák fokozott alkalmazása, valamint az elavult fatüzelésű kályhák, fafűtők és egyéb részecskekibocsátók korszerű eszközökkel lecserélése lehetővé teszi a részecskekibocsátás akár 90%-os csökkentését, miközben az energiahatékonyság több mint 200 százalékkal nő.
A Fafűtés Kezdeményezés részt vesz a következő témák végrehajtásáról szóló vitában az ilyen jellegű stratégiák, hogy a fafűtés piaca technológiai szempontból a fafűtés piacát a legmagasabb technológiai szintre emelni, hogy a fa, mint fenntartható hazai erőforrás központi szerepet játszhat az éghajlatvédelemben.
A reprezentatív szövetségek széles körű szövetsége támogatja a fafűtéssel kapcsolatos kezdeményezést, amiért nagyon hálás vagyok, s amelynek a védnökségét nagy örömmel vállaltam.

Forrás: BDH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Épül a Fellegpark a visegrádi Mogyoró-hegyen

Következő cikk

Hiánycikk lett a tűzifa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések