FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Energia-veszélyhelyzet Magyarországon

fotó: Vaski László

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a tilos lesz a tűzifa exportja és a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányinfón.

Az energia ára ötszörösére emelkedett, a gáz ára a hatszorosára – vezette fel a miniszter a Kormányinfón a kormány döntéseit.

Nem lesz gáz télre Európa nagy részében – mondta a miniszter, majd felsorolt 7 intézkedést, amivel a kormány felkészül az új helyzetre. Elmondása szerint kellőképp komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, és eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon. Az intézkedések célja, hogy megvédjék az ország energiaellátását és a rezsicsökkentést.

  1. 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazta a kormány Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a tárolóink 44%-áig töltöttek. Az év negyedében lenne képes ez a szint az ország gázellátását biztosítani.
  3. Kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tűzifára, a bértárolás a kivétel. + Amellett, hogy kiviteli tilalmat rendelnek el a tűzifára, a kormány külön feladatba adta a tűzifahelyzet felmérését, hogy mennyit lehet előteremteni a télre, erre programot készítenek.
  4. A kormány jelentősen fokozza a lignit kitermelést, a szénbányászatot megnöveli a kormány.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél előbb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását kezdeményezik.
  7. Rendkívüli állapot jött el, ezért össze kell fogni, aki az átlag felett fogyaszt, mérsékelje a fogyasztást, vagy pedig fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz – és áramár csak az átlag magyar fogyasztás mértékéig marad érvényben, aki ennél többet fogyaszt, az a piaci árat fizeti.

Mindez már idén augusztustól lép életbe.

Ez utóbbi kijelentésével Gulyás Gergely miniszter lényegében bejelentette a rezsicsökkentés rendszerének alapvető módosítását.

A fogyasztási határok, ameddig még a csökkentett rezsiár érvényes augusztus 1. utántól:

- 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig
- 144 köbméter/hó, éves szinten 1529 köbméter gázfogyasztásig

fenntartja a rezsicsökkentett árakat. Ezen fogyasztási szint felett pedig a piaci árat kell fizetni a lakosságnak is.

A piaci ár, vagyis az áremelkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti – mondta a tárcavezető.

Az átlagfogyasztásig megvédi a rezsicsökkentést a kormány – mondta Németh Szilárd.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor a villanyszámla az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne. A gáznál 15800 forint az átlagos fogyasztó rezsicsökkentett árú havi számlája, rezsicsökkentés nélkül ez a számla havonta 131 ezer forint lenne – részletezte Németh Szilárd.

A rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamos energiafogyasztót jelent és 3 millió gázfogyasztót.

A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a 3 gyerekes családoknak így például magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs, a gáznál ez a kedvezmény megmarad – fogalmazott Németh Szilárd.

+ Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány támogatni a tűzifával fűtőket, a Gulyás Gergely azt felelte: ezt szolgálja a tűzifakivitel elrendelt tilalma. Emellett felmérik a tűzifahelyzetet az országban, és a kormány programot fog készíteni, hogy elősegítse a fával fűtés minél nagyobb arányát.

forrás: portfolio

kiegészítés:
MEKH nemzetközi árösszehasonlítás 2022. május (PDF /  378 KB)

Előző cikk

Kifogyóban az ország tűzifakészlete

Következő cikk

Az EUSTAFOR és a CEPI kritizálja a COM ENVI jelentését az erdőirtás és erdőpusztulás kockázatairól



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések