FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzetközi érdeklődés övezi a Soproni Egyetem modellváltását

Az európai erdészeti felsőoktatási intézmények munkáját koordináló nemzetközi szervezet, a Silva Network idei konferenciájára június végén került sor Dublinban. Az eseményen a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karát Dr. Heil Bálint dékán képviselte, akinek az egyetem modellváltásáról szóló előadása komoly figyelmet keltett. A nemzetközi elismertséget bizonyítja, hogy jövőre a Soproni Egyetem rendezi a Silva Network éves konferenciáját.

A konferencia-előadásokat és terepi bemutatókat is magába foglaló rendezvény központi témája az a kérdés volt, hogy miként reagáljon az európai erdészeti felsőoktatás az egymást erősítő súlyos válságokra és kihívásokra. A klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek, a COVID-19 világjárvány és az orosz-ukrán háború az erdészeti ágazatot sem kímélte a megrázkódtatásoktól.

Heil Bálint dékán és Kovács Gábor oktatási dékánhelyettes Higher Education of Forestry in Hungary Is Being Renewed (A magyarországi erdészeti felsőoktatás megújulása) című előadása a Soproni Egyetem modellváltáshoz kapcsolódó szervezeti átalakítását, az egyetemi és kari szinten is végrehajtott oktatási reformot mutatta be a konferencia résztvevőinek. A modellváltás fontos eleme, hogy az intézmény igyekszik minél szorosabbra fűzni kapcsolatait a szakma gyakorlati szereplőivel. Ez lehetőséget jelenthet a megoldásra, a kihívásokra adott hatékonyabb válaszokra.

A visszajelzésekből kiderült, hogy nemzetközi szinten is jó gyakorlatnak tartják, ahogy a tantervi reform során a Soproni Egyetem képes volt az erdész szakma gyakorlati képviselőinek széles körét megszólítani. A Silva Network elnöke, Prof. Dr. Norbert Weber a konferencia végén zárszavában jó példaként külön is kiemelte a soproniak munkáját. Ennek a nemzetközi elismertségnek is köszönhető, az európai erdészeti felsőoktatás legfontosabb szervezetének éves konferenciáját jövőre a Soproni Egyetem rendezheti meg.

Az 1989-ben alakult Silva Network az európai erdészeti felsőoktatás legfontosabb nemzetközi szervezete. Az Európai Élettudományi Egyetemek Szövetségének tagjaként több mint húsz európai ország ötven felsőoktatási intézményét tömöríti. Küldetése, hogy közös kurzusokkal, folyamatos tapasztalatcserével, diák- és oktatói csereprogramokkal elősegítse az intézmények közötti együttműködést az erdészeti felsőoktatás területén.

forrás: Soproni Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtűz Kecskemét külterületén

Következő cikk

Swietelsky és binderholz faépítési együttműködése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések