FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdős-sztyeppévé változhat országunk

Az erdő és erdőgazdálkodás Magyarországon jelenleg egyértelműen a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak elszenvedője. A klímaváltozás következtében növekszik a biotikus és abiotikus károk gyakorisága és mértéke, romlik a termőhely potenciálja, csökken a faállomány növedéke, s mindezek eredményeképpen növekszik az gazdálkodás bizonytalansága is.

Az előrejelzések szerint a klímakategóriák területének eltolódása már középtávon be fog következni. S nemcsak a zárt erdőtakaró és az erdőssztyepp határvonalánál, hanem a lényegesen kedvezőbb bükkös és gyertyános-tölgyes klíma esetében is. Gyakorlatilag a legkedvezőbb ökológiai adottságú bükkös és gyertyános-tölgyes klímájú területek akár el is tűnhetnek hazánkból, s a jelenlegi klímakategóriák mellett, átlag szcenáriót feltételezve, megjelenik a sztyepp klíma is.

A témához kapcsolódóan, „Erdős-sztyeppévé változhat szinte egész Magyarország, ha hagyjuk elszaladni a klímaváltozást” címen olvashatjuk a masfelfok.hu portálon Dr. Kiss Anna meteorológus napokban megjelent írását.


Már az elmúlt 50 év megfigyelései alapján is kijelenthető, hogy Magyarország érezhetően szárazodik: az 1971-1990-es időszakhoz képest a nedves területek aránya az év legcsapadékosabb hónapjában, júniusban 84-ről 68%-ra csökkent napjainkra. A klímamodell szimulációk szerint, ha ugyanilyen ütemben folytatódnak a globális üvegházhatású-gázkibocsátások és erősödik a klímaváltozás, akkor tovább fog növekedni a száraz területek aránya hazánkban. A legkitettebb már most is az Alföld, de a Kisalföld és a Dunántúl északkeleti része is veszélyben van. A pesszimista, jelenlegi trendek folytatódásával számoló forgatókönyv szerint a század végére augusztusonként a teljes Alföld a száraz kategóriába eshet, a jelentős kibocsátáscsökkentéssel számoló forgatókönyv szerint azonban csak a Tisztántúlt érintené ebben az időszakban a szárazodás. Ha pedig nincsenek megfelelő klimatikus viszonyok, akkor teljesen búcsút inthetünk a bükkösöknek, de gyertyános-tölgyesekből sem marad sok, illetve a század végére szinte a teljes ország erdős-sztyeppévé fog válni. Kis Anna, Szabó Péter és Pongrácz Rita elemzése. Teljes írás.

forrás: NAK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

XI. Egri Erdészeti Nyílt Nap

Következő cikk

Strapabíró öko keményviasz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések