FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Brit tudósok a fák lombjának korai elszíneződéséről

A fák színeiből úgy tűnhet, mintha idén hamarabb köszöntött volna be az ősz, szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy egy „hamis ősszel” van dolgunk. Valójában a hőhullámok és az aszály túlélő módra kényszerítette a fákat, amelyek az őket érő stressz miatt hullatni kezdték a sárguló leveleiket.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők pedig azt is hozzáteszik, hogy ebben a folyamatban néhány fa el is fog pusztulni, egyikük azt mondta, 45 éve alatt még sosem látott ekkora károkat a fákban a brit vidéken.

Vagyis szó sincs arról, hogy már ősz lenne, a nappalok még egyébként is túl hosszúak ahhoz, hogy az őszi folyamatok beinduljanak.

Megfelelő eső hatására azok a fák, amelyek csak kevés levelet veszítettek, magukhoz térhetnek, de van egy kritikus pont, amikor a fa már nem tudja újratölteni az elveszített nedvességet, és szó szerint kiszárad. A mostani körülmények között előfordulhat az is, hogy egy fa azzal reagál a szárazságra, hogy még több magot termel, hogy bebiztosítsa a túlélést a jövőben. Ha pedig megfelelő mennyiségű eső esik, akár egy „második tavasznak” is a tanúi lehetünk, a fák ugyanis hirtelen megint növekedésnek indulhatnak.

A szakértők egy másik, a kiszámíthatatlan időjáráshoz kapcsolódó fejleményre is figyelmeztetnek: arra, hogy a növények bogyói és magvai túl hamar beérnek, ami katasztrófával ér fel a vadon élő állatok szempontjából, amelyek ezekkel táplálkoznak.

forrás: hvg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lakossági fűtési energiaellátási miniszteri biztos

Következő cikk

Ipartörténet: Reisz-Porjesz bútorgyárStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések