FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magyarországot is beperelték a klímaváltozás miatt

Közösségi finanszírozás segítségével vitték az Európai Emberi Jogi Bíróság elé portugál fiatalok a 33 országgal szemben indított pert. A fiatalok ügyét idén tárgyalják.

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, egyre többször fordul elő aszály, és éhínség, összességében emberek milliói szenvednek és halnak meg az éghajlatváltozás következtében.

Portugáliában sincs ez másképpen: az országban idén májusban mérték az elmúlt 92 év legmagasabb hőmérsékletét, majd júliusban is rekord magas hőmérsékletet mértek, emiatt súlyos aszályok és erdőtüzek is pusztítanak országszerte. Azonban hat portugál fiatal nem nézte tétlenül, ahogyan elpusztul a környezet, amiben felnőttek:

2020 szeptemberében több mint 30 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat.

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni.

Az összes ország érveire való reagálásra, vagyis kutatási költségek és fordítások finanszírozására már eddig is több mint 100 000 font gyűlt össze, és a gyűjtést tovább folytatják.

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén – válaszolta lapunk megkeresésére a fiatalokat képviselő Glan.

Sofia Oliveira, az egyik 17 éves felperes elmondta: “Idén még a tavalyihoz képest is több fojtogató hőhullámot tapasztaltunk Portugáliában. Most abban reménykedünk, hogy a bíróság minél hamarabb meghallgatja az ügyet, és ráveszi az európai kormányokat, hogy hozzák meg a védelmünkhöz szükséges sürgős intézkedéseket.”

A Guardian számolt be arról, hogy a 17 bíróból álló Nagytanács elé csakis a legsúlyosabb kérdések jutnak el, vagyis a peres ügyek mindössze elenyésző töredéke (ezerből mindössze három). Ráadásul a pert 33 ország kormánya ellen indították a fiatalok, ennyi államnak még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem: az alperesek Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország. Ukrajna ellen a bíróság jelenleg szünetelteti az eljárást.

A példátlan méretű meghallgatás fontos következményekkel járhat: ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért.

Ez esetben a kormányok kötelesek lesznek nemcsak a kibocsátáscsökkentés fokozására, hanem arra is, hogy kezeljék a multinacionális vállalatok világméretű szennyezését.

A felperesek az ügy során azt szeretnék elérni, hogy az államok járuljanak hozzá a globális kibocsátások csökkentéséhez határaikon belül és azon túl. Az érvelés szerint az államoknak felelősséget kell vállalniuk a határon kívül eső káros anyag kibocsátásért, az általuk exportált fosszilis tüzelőanyagokért, a külföldről importált áruk előállításáért és a területükön székhellyel rendelkező multinacionális vállalatok határon kívül eső tevékenységeiért is – közölte a fiatalokat képviselő szervezet.

forrás: hvg

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Munkaszüret állásportál - már ukrán nyelven is

Következő cikk

Látogatható a Zsófia-kilátó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések