FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Védelmező erdősávok

Amikor a tájszintű aszályvédelemről írtunk, említettük a mezővédő fasorok jelentőségét is. A kiszáradást és felszíni eróziót elősegítő szél erejének csökkentésében, valamint árnyékolással a talajfelszín hőmérsékletének szabályozásában is jelentős szerepe lenne a sűrűbben telepített mezővédő fasoroknak.

Ezen kívül a tábláról oldalirányba történő tápanyagveszteséget is megakadályozzák és a tágabb környezetbe lecsorgó szintetikus inputokkal szemben is elfolyásgátló hatásuk van a hasonló erdő-, vagy akár bokor-, de még füvesített sávoknak is. További előnyük, hogy tavasszal a beporzó rovarok könnyebben közlekednek segítségükkel, nyáron pedig megfogják a szálló port.

A szélvédő erdősávot a táblára érkező domináns szélirányra merőlegesen érdemes telepíteni (mivel ha párhuzamosan telepítjük, szélfolyosó jön létre, gyorsítva a légmozgást). Fontos, hogy ne legyenek átjárhatatlanul sűrűek, hagyjunk ki métereket a bokrok, fák lombjai között. A légzárás-légáteresztés aránya érdemes maximum 80:20 legyen, de inkább 60:40. A 80%-nál zártabb fasor felett átbukó szél ugyanis lefelé irányuló turbulenciát okoz a túloldalon, és felülről tépázhatná meg a tábláinkat, télen pedig a fagyokat tehetné súlyosabbá. A szél által megfelelően átjárható erdősáv viszont úgy lassítja le jelentősen a szeleket, hogy ezt a levegőhiányt elkerüli közben, és a turbulens széldinamikát is a tábla felett tartja. Így egyaránt megvédi az oldalirányú és felülről érkező túl gyorsan közlekedő légtömegektől is a növényeket és a talajt.

Amíg a kezdetben különös odafigyelést és viszonylag magas energia- és pénzbeli ráfordítást igényelhet egy mezővédő erdősáv telepítése és fejlesztése, addig a későbbi években kevesebb törődést kívánnak, és bőven visszahozzák a beletett munkát. A jobb termés, csökkenő erózió és kiszáradás, valamint kevesebb természeti káresemény miatt az összes későbbi évünk pozitívabb lesz, mintha megspóroltuk volna ezt a fontos ökológiai befektetést. Kutatások szerint a szelesebb táblák minél sűrűbb erdősávokkal való teletűzdelése potenciálisan 25%-al is növelheti a mezőgazdasági területek hozamát.

Hogyha kérdésed van, keresd szaktanácsadóinkat, további tippekért pedig látogass el a Tudástárba.

forrás: talajreform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőjárás tiltását fontolgatják

Következő cikk

A magyar agrárium a nehézségek idején is helytáll



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések