FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ilyenek lesznek a jövő ablakai

Vakuum-Isolierverglasungen ermöglichen extraschlanke Fensterprofile. Auch größere Fensterabmessungen können damit realisiert werden. Foto: Schüco International KG

Az 1980-as évekig az ablakok fő funkciója szinte kizárólag a nappali fény és a friss levegő biztosítása volt. Időközben azonban az alkatrészek elképesztő fejlődésen mentek keresztül. Lássuk a legfontosabb újításokat és trendeket a modern ablakok területén.
A mai intelligens technológia három fő előnyt kínál otthonunk számára: egészséget kényelemmel, valamint biztonságot és energiatermelést.

Az okosotthonok ablakai tényleg okosak

Az okosotthonokban elképesztő dolgokra képesek már az ablakok is:

  • az érzékelőkkel ellátott ablakok rögzítik a szobahőmérsékletet, a CO2-értékeket és a levegő minőségét,
  • automatikusan szabályozzák, mikor kell kinyitni és becsukni az ablakokat,
  • a programozható jelenlét-szimuláció segítségével a házban be- vagy kikapcsolható a világítás,
  • az ablakok automatikusan becsukhatók, a redőnyök pedig felhúzhatók vagy leengedhetők a nagyobb biztonság érdekében,
  • az ablakokon és ajtókon lévő érzékelők azonnal jelzik okostelefonon a betörési kísérletet.

Az automatizált ablakok továbbá segítenek a lehető legalacsonyabb szinten tartani otthonunk energiafogyasztását is. Ősszel és télen például a beérkező napfényből származó naphőt optimálisan hasznosítják, és beépítik a fűtési szelepek automatikus szabályozásába.

Kapcsolható üvegezés a forróság ellen

A redőnyök és külső reluxák által biztosított automatizált napvédelem mellett a meleg nyári hónapokra egy különleges újítás is jut. Az úgynevezett kapcsolható üveg képes megváltoztatni az átlátszóságát. Ez távirányítóval vagy automatikusan történik.

Az üveg tejes, átlátszó, sötét vagy színes lehet. Ily módon az üveg véd a túlzottan forró napsugarak ellen és biztosítja a helyiség jó klímáját. Ráadásul, a nem kívánt pillantásokat sem engedi be.

A kevesebb több: vákuumszigetelő üvegezés

Egy másik újítás a vákuum-hőszigetelő üveg. Ez a rendkívül hőszigetelő üvegezés könnyebb és lényegesen vékonyabb is, mint a háromrétegű üvegezés. A trükk: vákuumos üvegezésnél az ablaküvegek közötti üreg vákuumból áll, így ebben a levegő- és gázmentes térben hiányzik a hőt vagy hangot szállító hordozó közeg a belső és a külső üvegtábla között.

A vákuum-hőszigetelő üvegezés ideális azok számára, akik magas szintű hőszigetelést szeretnének, vékony ablakprofilokkal.

forrás: ablakválasztás.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

BIESSE Selco WN2

Következő cikk

Bartha Pál az erdőgazdálkodásról és a tűzifa ügyrőlStihl
(x) hirdetés